latinica  ћирилица
27/02/2020 |  12:46 ⇒ 12:47 | Аутор: sputniknews.com

Вашингтон одустао од Споразума о ограничавању наоружања; Слиједи ли нова криза?

Сједињене Америчке Државе отказале су учешће својих представника на састанку са руским колегама на ком је било планирано утврђивање детаља о продужењу Споразума о неширењу нуклеарног наоружања (СТАРТ-3), што онемогућава даље продужење овог Споразума, изјавили су руски званичници.
Нуклеарно оружје (фото: Sputnik / Sergey Kazakааа) -
Нуклеарно оружје (фото: Sputnik / Sergey Kazakааа)

Замјеник шефа Одељења за питање неширења и контроле наоружања при руском Министарству иностраних послова Владимир Леонтјев је рекао да је Москва предложила одржавање посебног састанка на којем је требало да правни тимови Русије и САД преговарају у циљу усаглашавања заједничког приступа техничкој страни продужетка Споразума, али да је то сада немогуће јер је Вашингтон одустао од смисленог дијалога.

- Очигледно је да се у овом преосталом року, који је мањи од годину дана, не може ништа значајно урадити уз сву обострану жељу - додао је Леонтјев.

Преговори зашли у ћорсокак

Одустајање америчке стране од учешћа на важном састанку за преговоре о продужетку Споразума је прокоментарисао и предсједник Комитета за међународне послове Савета Федерације Русије Константин Косачов.

- Ситуација с продужетком Споразума осе може назвати ћорсокаком, а нејасан став САД је можда последица генералног става Вашингтона који води ка укидању селокупног система о контроли наоружања - изнеио је своје виђење Косачов.

Сенатор је подсјетио да СТАРТ-3 истиче у фебруару сљедеће године и да руска влада припрема редован годишњи извјештај о реализацији овог Споразума, који би требало да буде представљен сенаторима у априлу ове године.

Кина не може бити дио СТАРТ-3

Када је ријеч о Кини, Леонтјев истиче да Москва инсистира на томе да Пекинг не може да постане учесник постојећег Споразума, будући да је тај документ састављен тако да укључује само три врсте оружја, самим тим је технички неизводљиво у њега укључити додатно наоружање.

Он је додао и да је, у случају да се у тај договор укључи Кина, потребно саставити нови споразум.

Амерички предсједник Доналд Трамп је својевремено изјавио да жели да развије нови трилатерални нуклеарни споразум Русије, Кине и Сједињених Америчких Држава, док је Пекинг ту идеју одбацио.

Тада се огласио и шеф Одејљења за питање неширења и контроле наоружања при Министарству иностраних послова Русије Владимир Јермаков који је изјавио да је, поред Кине, зарад даљег смањења стратешког офанзивног наоружања у преговоре потребно укључити и Велику Британију и Француску.

Једини важећи споразум о ограничавању наоружања између Русије и САД

Споразум о смањењу стратешког офанзивног наоружања између Русије и САД, који је ступио на снагу 5. фебруара 2011. године је и даље једини важећи споразум о ограничавању нуклеарног наоружања Русије и Сједињених Америчких Држава.

Према овом документу стране су се обавезале да ће смањити број нуклеарних бојевих глава у периоду од седам година на 1.550 јединица, а број интерконтиненталних балистичких ракета и балистичких ракета за подморнице и тешке бомбардере на 700 јединица.