latinica  ћирилица
27/02/2020 |  12:59 ⇒ 14:28 | Аутор: СРНА

Потписан споразум за изградњу двије дионице на коридору 5Ц

Министар финансија и трезора у Савјету министара Вјекослав Беванда и директор Европске инвестиционе банке за Словенију, Хрватску и западни Балкан Матео Ривелини данас су у Сарајеву потписали споразум вриједан 140 милиона евра намијењених за финансирање изградње двије дионице ауто-пута на Коридору 5Ц.
Сарајево: Беванда,Ривинели-потписан споразум - Фото: СРНА
Сарајево: Беванда,Ривинели-потписан споразумФото: СРНА

Беванда је рекао новинарима након церемоније потписивања да је ријеч о кредиту намијењеном за изградњу 6,9 километара ауто-пута на дионици Тарчин-Иван, од Сарајева према Мостару, укључујући изградњу тунела Иван и два вијадукта.

- Други дио средстава биће усмјерен на дионицу Поприкуша-Немила у Зеничко-добојском кантону укупне дужине 5,5 километара, од чега ће бити изграђен двоцјевни тунел дужине 3,6 километара - прецизирао је Беванда.

Према његовим ријечима, рок за завршетак дионице Тарчин-Иван је 2022. година, а Поприкуша-Немила 2023. година.

Истичући важност изградње ауто-пута на Коридору "Пет це", Беванда је навео да је у току закључивање грант споразума у износу 11,7 милиона евра за дионицу Тарчин-Иван.

Кредит, чији је рок отплате 25 година, укључујући грејс-период од шест година, алоциран је на Федерацију БиХ, а корисник је Јавно предузеће "Аутоцесте Федерације".

Наводећи да су средствима ЕИБ-а до сада у БиХ изграђена 82 километра ауто-пута на Коридору 5Ц, Ривелини је изразио спремност ове банке да и даље сарађује са домаћим властима на изградњи овог важног инфраструктурног пројекта.

Он је додао да је, са данас потписаним уговором, ЕИБ уложио у БиХ 2,7 милијарди евра.

Потписивању споразума присуствова је специјални представник ЕУ у БиХ и шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Затлер, који је указао на потребу убрзања динамике градње Коридора 5Ц, с обзиром на то да би, према неким процјенама, за завршетак Коридора садашњом динамиком требало и до 28 година.

Затлер је најавио да ће ускоро с циљем убрзања динамике градње ауто-пута на Коридору 5Ц бити одржан састанак са домаћим властима и потенцијалним финансијерима.