latinica  ћирилица
27/02/2020 |  13:28 | Аутор: sputniknews.com

Крим поручио Вашингтону: Не учите нас како да живимо

Државни секретар САД Мајк Помпео мора да престане са спекулацијама о статусу Крима, јер се то полуострво заувијек вратило под окриље Русије, ма колико било ко одуговлачио с признавањем те чињенице, изјавио је шеф Комитета Скупштине Крима за народну дипломатију и међународне односе Јуриј Гемпељ.
Прослава годишњице уједињења Крима са Русијом (фото:Sputnik/Andreй Varenkov) -
Прослава годишњице уједињења Крима са Русијом (фото:Sputnik/Andreй Varenkov)

- Помпео мора да престане да учи Русију како треба да живи и да се мијеша у унутрашња питања друге државе. Вријеме је да почне да се понаша политички коректно и дипломатски и да не задире у интегритет Руске Федерације - истакао је Гемпељ.

Раније је амерички државни секретар Мајк Помпео позвао Русију да оконча окупацију Крима, и нагласио да САД није и никада неће признати руске претензије на суверенитет над овим полуострвом.

Претходно је амерички предсједник Доналд Трамп на још годину дана продужио санкције Русији, уведене због ситуације на Криму у марту 2014. године.

Подсјетимо, Крим се ујединио с Русијом послије одржаног референдума у марту 2014. године након државног удара у Украјини, на ком се већина гласача Републике Крим и Севастопоља изјаснила за улазак у састав Русије.

Украјина као и раније сматра Крим својом територијом, али привремено окупираном, док су руске власти више пута саопштавале да су се Кримљани демократским путем и у складу са међународним правом и статутом УН изјаснили за присаједињење са Русијом.

Према ријечима руског предсједника Владимира Путина, питање Крима је “коначно затворено“.