latinica  ћирилица
27/02/2020 |  13:49 | Аутор: СРНА

Додик: Вечерашњи пријем је прослава почетка прогона Срба из Сарајева

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да пријем који вечерас у згради Предсједништва БиХ организују Жељко Комшић и Шефик Џаферовић поводом 1. марта приватна забава два члана Предсједништва БиХ.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

На питање Срне да прокоментарше пријем који вечерас организују чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Шефик Џаферовић поводом 1. марта, такозваног "дана независности" БиХ, Додик је рекао да празник који они славе, у историји Срба на овим просторима симбол је почетка грађанског рата и прегласавања једног од три конститутивна народа у БиХ.

Он је подсјетио да заједничке институције БиХ никада нису усвојиле закон по коме би 1. март био икакав празник у БиХ, а таква процедура предвиђена је Дејтонским мировним спорзумом.

- Чувајући 1. март као празник и намећући га Србима, који се тог датума из 1992. године сјећају са нелагодом и страхом, чување је идеје о унитарној БиХ, какву су против Срба изгласали на лакрдији од референдума. Све док такав датум буде у календару заједничких празника који то нису, јасно је да од ове и овакве земље нема ништа - нагласио је Додик.

Он је рекао да сви који буду вечерас кренули на тај пријем добро би било да знају да је 1. марта 1992. године у центру Сарајева, у миру, запаљена српска застава и убијен српски сват.

- Треба да знају да ови што су их позвали славе управо то, почетак прогона Срба из Сарајева, онда и из БиХ, и да својим присуством на том пријему директно доприносе конфузији у ионако несређеној БиХ", закључио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.