latinica  ћирилица
27/02/2020 |  13:52 ⇒ 14:02 | Аутор: СРНА

"Ниједна одлука неће проћи док се не ријеши питање Уставног суда БиХ" (ВИДЕО)

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је данас у Бањалуци да ниједна одлука ни закон неће проћи док не буде ријешено питање Уставног суда БиХ.
Уставни суд БиХ - Фото: РТРС
Уставни суд БиХФото: РТРС

Додик је нагласио да не зна докле ће то трајати.

Он је истакао да је изјава лидера СДА Бакира Изетбеговића да је "Уставни суд БиХ њихов механизам за наметање рјешења у БиХ" сасвим довољна да се у Српској упале сви аларми.

- То је реализација њихове декларације /СДА/, а нама покушавају да "продају" наивност да је то само "једно мишљење". У том мишљењу, које је написано у декларацији, нема Републике Српске нити Дејтона. И то није рушење Дејтона, али јесте вербална изјава Милорада Додика? - рекао је Додик.

Према његовим ријечима, спровођење те декларација се догодило јуче, када је прихваћен приједлог закона о смјени Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ.

Додик је поновио да је Република Српска против оваквог правосудног система, али да не треба сада смјењивати ВСТС док се не постигне договор о евентуалној комплетној реформи правосудног система.

- Шта даље? Предложили смо закон који се тиче Уставног суда БиХ, то је тачно. Видите да ови из Српске /опозиција/ покушавају да оправдају свој изостанак те врсте и тиме помажу Изетбеговићу да он не подржи закон. Они су дио већине коју су већ формирали јуче, али су се мало прерачунали. Савјет министара је изабран и не може да буде смијењен, ако за њега не гласају у Дому народа, а неће гласати - рекао је Додик на конференцији за новинаре.

Додик сматра да треба почети процесе који су у складу са Уставом и Дејтонским споразумом, те унаприједити дијалог о свим питањима - и о функционисању БиХ и свих сегмената система у БиХ.

Он је нагласио да треба разговарати и о разним другим могућностима, јер БиХ послије силних разговора у ових 25 година, послије великог броја међународних конференција, великог капитала који је међународна заједница уложила, прије свега у ФБиХ, није успјела, додавши да је то неуспјех међународне заједнице.

- Сада Метју Палмер и остали бране свој неуспјех, али нису успјели да направе БиХ какву су они хтјели - истакао је Додик.