latinica  ћирилица
27/02/2020 |  13:54 ⇒ 14:28 | Аутор: СРНА

Митровић: Изградња моста на Сави тече убрзаном динамиком

Министар транспорта и комуникација у Савјету министара Војин Митровић изјавио је данас да је нови царински терминал у Градишци урађен у складу са свим европским стандардима и најсавременији објекат ове врсте у БиХ, те изразио задовољсво динамиком градње новог моста на ријеци Сави.
Градишка-нови царински терминал и градилиште моста - Фото: СРНА
Градишка-нови царински терминал и градилиште мостаФото: СРНА

Митровић је данас у Чатрњи код Градишке посјетио нови царински терминал и градилиште моста заједно са градоначелником Градишке Зораном Аџићем и директорима Управе за индиректно опорезивање БиХ Миром Џакулом, предузећа Аутопутеви Републике Српске Душаном Топићем и власником грађевинске фирме Интеграл инжењеринг Слободаном Станковићем.

Митровић је рекао да изградња новог моста тече убрзаном динамиком, те да ће нови гранични прелаз у Градишци бити у пуној функцији у предвиђеном року.

- То ће омогућити спајање Коридора 10 и ауто-пута Градишка-Бањалука, што ће побољшати и убрзати промет робе, а то је у интересу свих грађана Републике Српске и БиХ - навео је Митровић.

Топић је истакао да предузеће Аутопутеви Републике Српске прати стање у саобраћају у почетном периоду рада новог царинског терминала, додајући да је потребно да се возачи навикну на нову ситуацију и да је било сугестија да се допуни саобраћана сигнализација.

Он је рекао да је са градоначелником Градишке разговарао о могућности учешћа Аутопутева у изградњи градишке обилазнице.

Аџић је нагласио да је пресељењем царинског терминала на нову локацију рестерећен саобраћај у граду, те да ће након изградње новог моста на Сави Градишка моћи да искористи своју позицију на граници са ЕУ за развој привреде, туризма и других области.

- Имамо 400 хектара земљишта уз гранични прелаз које је у власништву града и Републике, гдје је по просторно-планској документацији предвиђена слободна економска зона. То је инвестиција која превазилази могућности града, али уз помоћ Владе Српске и Савјета министара то може бити нови значајан замах у развоју Градишке, Републике Српске и БиХ - истакао је Аџић.

Џакула је навео да се царињење робе на новој локацији у Градишци сада одвија у много бољим и савременијим условима.

Он је нагласио да су заједно са локалном управом у Градишци и надлежним министарствима у Влади Републике Српске и Савјету министара, од 2012. године учинили огроман напор да Градишка добије један од најсавременијих граничних прелаза у Европи и најбољи у БиХ.

Станковић је рекао да је компанија Интеграл инжењеринг успјела да убрза динамику изградње новог моста захваљујући добрим временским условима, те ангажману Управе за индиректно опорезивање БиХ и Градске упарве Градишка, који су омогућили брз и несметан пролаз грађевинске механизације кроз царински терминал и локалним путевима.

Он је навео да су прије 10 дана почели радови на изградњи моста и на хрватској страни савске обале, те да очекује да ће Хрватска ове године расписати тендер за изградњу дијела приступног пута мосту са своје стране.