latinica  ћирилица
27/02/2020 |  14:48 ⇒ 14:53 | Аутор: РТРС

Трамп именовао Пенса да координира активности у борби против вируса корона

Предсједник САД Доналд Трамп је именовао потпредсједника Мајка Пенса да координира активности у борби против вируса корона.

Како је јавила Слободна Европа, обојица су изјавила на конференцији за новинаре да ризик од заразе по америчке грађане остаје веома низак, пишу подгоричке Вијести.

Досад је у САД забиљежено 60 случајева инфекције.

Трамп је изјавио да су САД у стању да се суоче са вирусом.

- Ми смо веома, веома спремни за ово - казао је амерички предсједник изражавајући увјерење да ће ускоро бити развијена вакцина.

Трамп се обратио јавности пошто је био критикован због изјаве да стање на берзама "изгледа веома добро" иако су индекси на Волстриту драматично пали због неизвјесности око ширења коронавируса.

Он је потом на Твитеру оптужио медије, прије свих Си-Ен-Ен и МСНБЦ, да "чине све што је могуће да прикажу ситуацију у вези са вирусом корона што тежом, укључујући изазивање панике на тржиштима".

Трамп је у понедјељак током посјете Индији rekао да је ситуација у САД под контролом.

Међутим, на конференцији за новинаре признао је да САД треба да буду спремне у случају ширења вируса.

- Сваки сегмент нашег друштва треба да буде спреман - истакао је амерички предсједник.

Министар здравља Алекс Азар је изјавио да је Бијела кућа припремила план са фокусом на пет приоритета, укључујући боље праћење ове болести, координација одговора локалних нивоа власти, припрему терапетуских мера и повећање производње опреме за личну заштиту, као што су маске.

Он је рекао да треба очекивати нове случајеве заразе у САД.