latinica  ћирилица
27/02/2020 |  15:37 | Аутор: СРНА

Уговори са Аргентином о трансферу и изручењу осуђеника

Влада Србије утврдила је на сједници три законска приједлога којима се потврђују различити уговори са Аргентином у области кривичног права, између осталог и о изручењу и трансферу осуђених лица.
Влада Србије (Фото: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC) -
Влада Србије (Фото: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC)

Уговор о трансферу осуђених лица и сарадњи у извршењу кривичних санкција омогућиће да лица која су осуђена у једној држави изречену санкцију издржавају у другој држави чији су држављани или у којој имају пребивалиште и тиме створити услови за њихову ресоцијализацију.

Уговор о изручењу ће спријечити да лица која су кривично гоњена у једној држави или су у њој већ осуђена, бјекством у другу државу избјегну вођење кривичног поступка или издржавање казне, саопштено је из Владе Србије.

Са истим циљем, утврђен је и Приједлог закона о потврђивању уговора између Србије и Бјелорусије о изречењу.

На сједници је утврђен је Приједлог закона о потврђивању уговора о узајамној правној помоћи у кривичним стварима, којим ће се обезбиједити ефикасна правна сарадња између државних органа Србије и Аргентине.

Влада је усвојила Стратегију о економским миграцијама Србије за период 2021-2027. године, којом настоји да успостави што ефикаснију превенцију даљег одласка грађана у иностранство и подстакне повратак стручњака из дијаспоре, као и да створи пословни и привредни амбијент за долазак страних експерата.

На сједници је усвојена Стратегија паметне специјализације у Србији за период 2020-2027. године, као стратешки приступ економском развоју, кроз циљану подршку истраживачким, развојним и иновационим активностима.

Чланови Владе усвојили су и Стратегију развоја дигиталних вјештина у Срби за период од 2020. до 2024. године, којом се на цјеловит начин уређује ова област, како би се искористио потенцијал савремених информационо-комуникационих технологија.

Циљ ове стратегије је подизање квалитета живота грађана, постизање веће запослености и ефикаснијег рада, што ће побољшати економски статус целог друштва.

Овом стратегијом су обухваћене четири области - образовање, повећање дигиталних вјештина грађана, дигиталне вјештине потребне на тржишту рада и ИКТ стручњаци.

Одлуком Владе Србије Црква Свете Тројице и стара школа у Церовцу код Смедеревске Паланке, који чине комплекс народног градитељства из прве половине 19. вијека, проглашени су за споменик културе.