latinica  ћирилица
27/02/2020 |  16:13 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Бојкот наставе у Сребреници, српска дјеца не иду у школу

Ученици српске националности јутрос нису дошли на наставу у Прву основну школу у Сребреници.

Родитељи ових ученика одлучили су да бојкотују наставу јер су незадовољни што на недавни састанак с министарком просвјете није позван и њихов представник, него су разматрани само захтјеви родитеља бошњачке дјеце.

Министарка Наталија Тривић позвала је дјецу да редовно похађају школу и потврдила да ће у понедјељак посјетити Сребреницу и разговарати с родитељима српске дјеце и руководством Прве основне школе.

Родитељима је, кажу, доста дискриминације, увреда , пријетњи и попуштања. Своју дјецу више неће слати у школу док не буду ријешени њихови захтјеви прије свега, питање безбједности дјеце и ко је пријетио дјеци преко друштвених мрежа.

- Главни циљ је да се заштите наша дјеца - изјавила је члан Савјета родитеља у Првој основној школи у Сребреници Слађана Бојић.

Родитељи не желе политизацију у основним школама. Смета им што су бошњачки политичари сатанизовали њихову дјецу само зато што су били у српским традиционалним ношњама.

У одбрану родитеља стао је и начелник Сребренице. Позива министарку просвјете и културе да посјети ову општину и разговара са родитељима.

- Сматрам да захтјеви нису нереалини и нису упућени из хира- поручио је Грујичић.

Министарство просвјете и културе ће заштитити сваког ученика у Сребреници и неће дозволити да ученици буду предмет политичких злоупотреба, каже министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић. У одговору на допис родитеља српске дјеце поручује да је Министарство, између осталог, спремно да се у сваком тренутку укључи у рјешавање свих актуелних проблема.

- Министарство просвјете и културе осуђује такве коментаре и нико нема право да пријети - изјавила је Тривићева.  

У Сребреници је засједала Скупштина општине. Затражили су информације из МУП-а Републике Српске о догађајима у Првој основној школи током обиљежавања Савиндана, али и о догађајима који су услиједили након тога.

Повезане вијести:

Утврдити одговорност лица која су пријетила српским ђацима