latinica  ћирилица
27/02/2020 |  16:27 ⇒ 20:02 | Аутор: СРНА

Јачати савезништво са државама наклоњеним Српској

Декан бањалучког Факултета безбједносних наука Предраг Ћеранић оцијенио је данас у Београду да Република Српска треба да настави са прикупљањем докумената о рату у БиХ, да чита геополитичке поруке и јача савезништво са државама које су јој наклоњене.
Трибина у Београду - Фото: СРНА
Трибина у БеоградуФото: СРНА

- Не треба одустајати, морамо убјеђивати свијет, бројне центре моћи за које процијенимо да им вриједи говорити, да рат није био онакав како се гледа из угла политичког Сарајева - рекао је Ћеранић на трибини "Република Српска у свјетлу нових чињеница о грађанском рату у БиХ".

Он је током излагања о теми "Британска политика у свјетлу нових чињеница о рату у БиХ" истакао да Влада Републике Српске улаже велики напор на прикупљању тих докумената.

- Документи које је објелоданила британска Влада дају нам за право да кажемо: "Па знали сте, али сасвим другачије сте поступили"...Како је могуће да на основу тих чињеница британска Влада иницира доношење декларације о геноцидности Срба, што се није догодило захваљујући Русији? - пита Ћеранић.

Према његовим ријечима, у вези са оним што се и даље дешава Србима не треба занемарити геополитички контекст и интересе великих сила.

- Моја основна порука јесте да треба истрајати и бити досљедан у прикупљању доказа и чињеница како бисмо презентовали шта се заиста дешавало у протеклом рату. Ту Влада Републике Српске чини јако велике напоре путем Центра за истраживање ратних злочина - рекао је Ћеранић.

Он је напоменуо и да Британци имају свој геополитички интерес и настоје да, уз америчку подршку, остваре доминацију у економској, политичкој и војној сфери и врате некадашњи империјалистички сјај.

Према његовим ријечима, Република Српска треба да чита те геоплитичке поруке и да проналази одговор, јачајући савезништва.

- Наравно да је Русија та сила која нам може помоћи у стратешком смислу иако би у оперативном смислу њихово присуство могло бити далеко јаче, али постоје још неке државе и политички центри гдје би савезништва требало оснажити - рекао је Ћеранић, убрајајући Израел међу те државе.

Представник Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица Душан Павловић рекао је да је у британским документима о Сребреници поновљено нешто што је људима из Центра већ било познато из других извора.

Он је навео да тај центар имао више од шест милиона страна докумената из ратова, тако да је то што пише у о британским документима о Сребреници већ познато.

- Можемо да отворимо питање зашто су Британци објелоданили баш сада те документе који се односе на Сребреници и који говоре о 11. и 12. јулу и отварају чињенице које не иду у прилог муслиманима у БиХ, а ни Турској као њиховом покровитељу - рекао је Павловић.

Према његовим ријечима, занимљиво је да Британци нису објелоданили документацију која се односи на 13, 14, 15 и 16. јул.

Директор Евроазијског безбједносног форума из Београда Митар Ковач рекао је да је и сада присутна стратегија политичког ислама, која датира још од Отоманског царства, те да јој је данас циљ изградња унитарне БиХ и разградња Републике Српске.

Према његовим речима, стратегија политичког ислама у БиХ увијена је у обланду грађанских права и слобода, уз стално негирање права српског народа и Републике Српске.

Бивши главни и одговорни уредник НИН-а Слободан Рељић указао је на по Србе штетну западну ратну пропаганду, наводећи да одговор на то и у садашњем времену мора бити организован.

У недавно објављеним британским документима пише да је напад на Сребреницу у јулу 1995. испровоцирала бошњачка страна, да Пале нису имале план да се освоји енклава, већ да је напад иницирао локални командант.

У званичном документу британског Министарства одбране од 11. јула 1995. године описују се догађаји који су претходили дешавањима у Сребреници, као и реакцији холандског батаљона УН након што је у ту општину ушла Војска Републике Српске.

Трибину, на којој су учествовали и политиколог Александар Павић и адвокат Бранко Лукић, организовали су портал "Све о Српској", београдски Евроазијски безбједносни форум и Представништво Републике Српске у Србији.