latinica  ћирилица
27/02/2020 |  17:04 ⇒ 17:14 | Аутор: СРНА

Вулин: Забрињава кршење Дејтона и нарушавање позиције Српске

Србију забрињава кршење Дејтонског мировног споразума у БиХ чиме се жели нарушити позиција Републике Српске, угрозити српско становништво и запријетити новим нестабилностима у региону, рекао је министар одбране Србије Александар Вулин.
Александар Вулин - Фото: РТРС
Александар ВулинФото: РТРС

Вулин је, на састанку у Београду са замјеником начелника Штаба одбране Оружаних снага Велике Британије адмиралом Тимотијем Фрејзером, навео да се Србија противи и нападима на Српску православну цркву у Црној Гори, али је посебно забрињава формирање такозване војске Косова и министарства одбране, саопштено је из Министарства одбране Србије.

- То је за Србију неприхватљиво и представља грубо кршење Резолуције 1244 и озбиљну пријетњу регионалној стабилности - истакао је Вулин.

Он је навео да је Кфор најодговорнији за одржавање мира и безбједности на Косову и Метохији и зато се Србија оштро противи смањењу снага Кфора.

Вулин је истакао да Срби имају највеће повјерење у Кфор и напоменуо да би смањење броја припадника ове мисије било веома лоше.

Он је захвалио Великој Британији за ангажовање својих припадника у снагама Кфора.

Вулин је истакао да Србија и њен предсједник и врховни командант Војске Србије Александар Вучић дају пун допринос јачању стабилности и безбједности у региону и то остаје један од кључних приоритета српске политике и ангажовања.

Он је нагласио да ће Србија у складу са политиком војне неутралности наставити да унапређује односе у области одбране са свим државама и међународним организацијама, у складу са својим националним интересима и спољнополитичким приоритетима.

Фрејзер је истакао да је британска страна спремна да настави са подршком у области образовања, усавршавања и обуке припадника Војске Србије, као и конкретне помоћи у уништавању вишка убојитих средстава која представљају пријетњу безбједности на овом простору.

Саговорници су се сагласили да су укупни односи двије земље добри, укључујући и сарадњу у области одбране у оквиру које су у овој години планиране 33 активности.

Након састанка војни представници двије земље потписали су План билатералне војне сарадње за 2020. годину.