latinica  ћирилица
27/02/2020 |  17:11 ⇒ 18:46 | Аутор: СРНА

Очекује се да ће бити обољелих у Србији, али не треба дизати панику

На територији Србије тренутно нема обољелих од вируса корона, мада је очекивано да ће их бити, али то не значи да треба дизати панику јер је држава спремна да одговори на појаву овог вируса, рекао је предсједник Одбора Скупштине за здравље и породицу Дарко Лакетић.

На сједници овог одобра надлежни органи су представили информацију о епидемиолошкој ситуацији у Србији у вези са новим вирусом корона, саопштено је из Скупштине Србије.

Лакетић је нагласио да су дезинформације у медијима узбуркале јавност и да је неопходно да информације које се пласирају одговарају истини и чињеничном стању на терену.

Државни секретар Министарства здравља Србије Берислав Векић потврдио је да у Србији нису регистровани случајеви обољења од вируса корона.

Он је подсјетио да је у Србији на тај вирус до сада тестирано укупно 20 особа које су испуњавале услове за тестирање и да су сви узорци били негативни.

Векић је навео да је у свијету обољело укупно 82.107 особа, а забиљежена су 2.804 смртна случаја, као и да је вирус регистрован у 43 земље.

Он је подсјетио да је као превенција препоручено избјегавање особа које имају знакове обољења и масовних окупљања, појачана хигијена руку сапуном или алкохолним геловима, ношење заштитних маски и избјегавање контакта са живим или мртвим домаћим или дивљим животињама.

В.д. директора Института за јавно здравље Србије "Др Милован Јовановић Батут" Верица Јовановић и помоћник директора и епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић нагласиле су да је Србија спремна за евентуалну појаву и лијечење вируса и да нема мјеста паници.

Оне су истакле да се ситуација прати сваког часа и да ће, уколико и дође до обољевања, највећи број пацијената имати минималне симптоме, а код многих ће они чак потпуно изостати, те да се може очекивати хоспитализација свега 15 одсто од укупног броја обољелих.

Представник Свјетске здравствене организације у Србији Маријан Ивануша сматра да је могућност да ће се корона вирус појавити у Србији веома велика, али да ће бити примијењене све мјере које су потребне како би се ограничило даље преношење вируса.

Он је додао да је СЗО обезбиједила 1.000 тестова за Србију, те упутио честитке свим институцијама у Србији које су урадиле све што је неопходно с циљем превенције и припреме за појаву обољења.

СОС телефон Министарства здравља који грађани могу позвати уколико сматрају да постоји могућност да су заражени вирусом корона је 064 8945 235.