latinica  ћирилица
27/02/2020 |  18:28 ⇒ 20:18 | Аутор: СРНА

Кошарац: Јахорина заслужује епитет регионалног туристичког лидера

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац данас је на Јахорини потврдио опредјељење да ће са Надзорним одбором и менаџментом Олимпијског центра "Јахорина" радити на афирмацији ове олимпијске планине која може да постане регионални лидер у области туризма.

- Менаџмент Олимпијског центра "Јахорина" има визију за ову планину и за наредних 15 година и то је нешто што ме посебно радује, јер туризам у БиХ може бити топ дјелатност. У наредним данима дефинисаћемо наше стратешко кретање и из аспекта промоције планова и резултата Центра који су стварно примјер добре праксе пословања у региону - рекао је Кошарац новинарима након састанка са менаџментом.

Он је оцијенио да БиХ може да напредује на листи УН топ туристичких дестинација, на којој сада заузима 20. мјесто, додавши да је за то потребна потпуна координација ресорних министарстава и туристичких организација.

- За мене ће дефинитивни приоритет бити Јахорина, као свјетски позната ски-дестинација - поручио је Кошарац.

Директор Олимпијског центра "Јахорина" Дејан Љевнаић нагласио је да је Кошарац и до сада, у различитим политичким и другим форматима, пружао безрезервну подршку олимпијској љепотици Јахорини.

- Надам се да ћемо од сада имати још бољу сарадњу. Добри резултати које смо остварили ове сезоне, упркос свим потешкоћама, говоре нам да смо до сада правилно планирали, имали добар избор инвестиција, посебно у вјештачко оснежавање које је спасило текућу сезону. Обећавам да ћемо тако и наставити - нагласио је Љевнаић.

Према његовим ријечима, остварено је више од 650.000 вожњи, а приход је био 8.200.000 КМ, што је тренутно за 400.000 КМ више него цијеле прошле зиме.

Предсједник Надзорног одбора овог центра Недељко Елек пожелио је добродошлицу Кошарцу и изразио очекивање да ће сарадња Олимпијског центра "Јахорина" са ресорним миистарствима у Републици Српској и на нивоу БиХ бити још плоднија и садржајнија.

- Разговарали смо са Кошарцем о помоћи министарства на чијем је челу у вези са наступом на иностраном тражишту и на том плану већ смо дефинисали конкретне пројекте - рекао је Елек.

Током састанка речено је да је упркос недостатку сњежних падавина на Јахорини забиљежен растући тренд и када је ријеч о број пролаза, скијаша, али и промету.

До сада је на овој планини скијало више од 210.000 скијаша, остварено је готово 1.650.000 пролаза, а до сада је забиљежен раст промета за више од 30 одсто у односу на претходну годину.

У односу на цијелу прошлу сезону премашен је укупан промет, а тек је 86 дан скијања.