latinica  ћирилица
27/02/2020 |  18:59 | Аутор: СРНА

Међународни суд подржава само бошњачку страну

Организација старјешина Војске Републике Српске саопштила је данас да Међународни резидуални механизам за кривичне судове подржава само бошњачку страну, што је видљиво и из одбијања да Републици Српској буде враћена документација Хашког трибунала са које је скинута ознака тајности.
Организација старјешина Војске Републике Српске (фото: ostavrs.org) -
Организација старјешина Војске Републике Српске (фото: ostavrs.org)

- Запањени смо несхватљивом одлуком предсједника Међународног резидуалног механизма за кривичне судове Кармела Агијуса да одбије захтјев директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорада Којића да се документација Хашког трибунала са које је скинута ознака тајности, а насилно је отета од институција Републике Српске и ВРС, врати одакле је одузета - наводи се у саопштењу.

У саопштењу се истиче да Агијус врло грубо омаловажава институције Републике Српске јер наводи да нису релевантне да им се врати отета документација, иако је бошњачка страна своју документацију добила још 2018. фодине, те да оваквим поступком свјетски моћници настоје да сакрију пуну истину о стварним догађајима током рата у БиХ.

- Обавеза је институција Републике Српске и српских представника у институцијама БиХ да подрже оправдан захтјев Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина и инсистирају код међународних институција да се ратна архива ВРС и институција Српске, која је насилно отета, врати одакле је узета и тиме стави у функцију истраживања протеклих ратних догађаја - наглашава се у саопштењу.