latinica  ћирилица
27/02/2020 |  19:39 ⇒ 28/02/2020 | 07:36 | Аутор: РТРС

Изетбеговић, Радончић и Комшић извршили удар на Вучића и Србију

Циљ Републике Српске је изворни Дејтон, очување Републике и да Србија буде јака, рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакавши да је Српска више загледана у Србију него у БиХ.

Одговарајући на реакције из Сарајева, Додик је рекао да је неприхватљиво то што политичко Сарајево, које предводи Бакир Изетбеговић, покушава да држи предавање шта треба да ради предсједник Србије.

- Александар Вучић својим наступима показао је да је човјек мира и да је Србија посвећена миру и стабилности у региону - поручио је предсједник СНСД-а и српски члан Предсједништва БиХ. Лидеру СДА Бакиру Изетбеговићу, ДФ-а Жељку Комшићу и СББ-а Фахрудину Радончићу не одговара стабилна Србија и жеља им је да уклоне Вучића.

- Напад на Србију је свакако напад и на њеног предсједника, напад је покушај да се уруши Србија, јер Србија смета Изетбеговићу и осталима, зато што је стабилна и под руководством самог Вучића постигла значајне напретке на међународном плану - економском, финансијком и стабилизирајућем - рекао је Додик.

Додик је поновио став да никада није позивао на оружје, за разлику од Бакира Изетбеговића и да Република Српска није реметилачки фактор.

- Својатање Бањалуке као шехер града, Изетбеговићу служи само за замајавање његових поданика. Бањалука никада није била шехер и неће ни бити. Бањалука не припада Изетбеговићу него Србима и српском народу и Републици Српској. Бањалука више припада Вучићу и више подржава Вучића него што је икада подржавала и што ће подржавати Изетбеговића и његове сљедбенике - поручио је Додик.

У БиХ су незадовољни и Хрвати и Срби. БиХ има два ентитета и три народа и да су то бошњачки функционери научили, ова земља би, каже Додик, функционисала. Поручују да у Републици Српској не постоји ни едан план за сецесију.

- Република Српска има легитимни циљ да путем свог дјеловања и активности преферира изворни Дејтон, изворне надлежности и оно што пише у Дејтонском споразуму и дејтонском Уставу. То је легитиман политички циљ - нагласио је српски члан Предсједништва БиХ.

Коментаришући изјаву високог представника Валентина Инцка да је прешао црвену линију, најавивши да неће поштовати одлуке Уставног суда, Додик је рекао да се Инцко показао као извршилац муслиманске политике у Сарајеву.

- Високи представник се показао као злотвор према српском народу и према дејтонском споразуму. Мимо воље српског народа и мимо предвиђених процедура, промијенио је многе законе и извршио је значајну централизацију. То није воља српског народа - јасан је Додик.

Црвена линија је за Српску пређена, став је српског члана Предсједништва и неће, каже, дозволити урушавање права Републике Српске. Српска није генератор кризе у БиХ већ Уставни суд, реализујући политику централизације и унитаризације БиХ и плана који је направљен заједно са бошњачким политичарима.