latinica  ћирилица
27/02/2020 |  19:50 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

Нема скидања ознаке тајности са хашке архиве

Предсједник Међународног механизма за кривичне судове Кармел Ађијус званично је одбио приједлог да документацију са које је скинута ознака тајности, стави на располагање Информационо-документационом центру који треба да буде основан у Бањалуци по узору на већ постојећи у Сарајеву. Ађијус, наводи да такву одлуку није донио зато што не жели сарадњу, већ због изјава Милорада Којића који је доводио у питање пресуде и критковао рад суда.

Резидуални механизам, потврдио је да је темељан у раду, барем када је извукао сва гостовања и изјаве из медија директора Републичког центра за истраживање ратних злочина Републике Српске, те побројао гдје је све негирао пресуде и етикитериао Механизам као политички.

- То су само неки од случајева које смо установили приликом разматрања потенцијалне сарадње у вези с оснивањем информативног центра у Бањалуци. Такви коментари и активности показују очито непоштовање или неприхватање Механизма. Штавише, они представљају примјере настојања да се поткопају његово насљеђе и достигнућа - истакли су у међународном механизму за кривичне судове.

- Само ћемо логички да гледамо ствари. Ако судија има право да издвоји мишљење, зашто неко други нема право да изнесе стручну анализу И стручни коментар? - поручио је Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживаењ рата и ратних злочинаца.

Републички центар био је добар партнер Хагу када је достављао доказни материјал. Сада када сарадња треба да буде обострана, онда не ваља, каже Којић, а заснивати одлуке на личним односима, говори о томе како су пресуђивали.

- Треба ли ја да подржавам пресуде за које мислим да су неправедне. И мислим да Којић има право на свој став и да то ни у којем случају није препрека за сарадњу трибунала и Републике Српске - истакао је Бранко Лукић, адвокат Ратка Младића.

Којић истиче да има пуно право да оспорава пресуде које нису засноване на доказима.

- Радио сам и радићу док сам на челу ове институције, а то не значи да не треба да буде обостране сарадње - додао је Којић.

Одбијање сарадње са Бањалуком показује да истина, осим оног што су они утврдили, Хаг не занима, навели су на трибини у Београду, посвећеној новим доказима о Сребреници који су испливали након отварања британских архива.

- Знајући све то, опет су се понашали као да ништа не знају, и тако се понашају и дан данас. Њих све који су против нас, истина апсолутно не занима - нагласио је аналитичар Александар Павић.

Овим се у суштини и потврђују све критике на рачун Трибунала, каже Којић. Наводи да ће упознати Владу Српске са садржајем писма, након чега ће бити одлучено о даљим корацима.