latinica  ћирилица
28/02/2020 |  06:58 ⇒ 10:30 | Аутор: РТРС

Први Устав Републике Српске донесен прије 28 година

Данас се навршава 28 година од доношења првог Устава Републике Српске, једног од најважнијих конститутивних аката који су били основ за њено стварање.
Устав Републике Српске - Фото: РТРС
Устав Републике СрпскеФото: РТРС

Први Устав Републике Српске донесен је 28. фебруара 1992. под именом Устав Српске Републике БиХ и био је темељ правне моћи, сигурности, легалитета и легитимитета Републике Српске.

Овим актом дефинисан је политички оквир Републике Српске и функционисање њених демократских институција, те створен темељ на којем Српска и данас почива.

Доношењем првог Устава српски народ и његово тадашње руководство послали су јасну поруку да желе да живе у демократски уређеном друштву у којем су права и слободе загарантоване свима који поштују тај акт.

Тадашња генерација политичара показала је да има храбрости, жеље, снаге и визију да Републику Српску уреди и кроз њен највећи законодавни акт - Устав.

Први храбар корак српских посланика у Сарајеву и њихова историјска одлука да оснују Скупштину српског народа, 24. октобра 1991. године, означили су стварање Републике Српске.

Скупштина српског народа у БиХ основана је након што су 14. октобра 1991. године српски посланици прегласани у Скупштини тадашње СР БиХ.

Скупштина је расписала плебисцит о останку српског народа у тадашњој заједничкој држави Југославији на којем су се Срби у БиХ готово 100 одсто изјаснили за ту опцију.

Муслимани и Хрвати нису признали резултат плебисцита, послије чега су српски посланици из свих странака у Скупштини СР БиХ наставили рад у Скупштини српског народа и почели доношење аката којима је конституисана Република Српска.

Од десетак конститутивних аката који су уставноправна основа за стварање Републике Српске два су најбитнија - Декларација о проглашењу Републике Српске и Устав Републике Српске.

Скупштина српског народа БиХ Декларацију је усвојила 9. јануара 1992, а Устав 28. фебруара 1992. године.

Једногласно усвојен на темељима Декларације о оснивању, први Устав Републике Српске гарантовао је пуну равноправност и једнакост народа и грађана Републике.

Као највиши конститутивни правни акт утврдио је тип уређења, систем оргнизације власти и све друге полуге система, а истог дана донесен је и Уставни закон који је омогућио његову примјену и функционисање Републике.

Устав је донесен с првобитном намјером да се спријечи прерано признање БиХ и да се међународни фактори упозоре и уразуме да почну да воде озбиљне разговоре о унутрашњем уређењу БиХ, јер оно које је постојало према Уставу БиХ из 1974. није могло одржати унутрашњи мир и националну равнотежу.

Устав је најважнији документ који потврђује континуитет постојања и функционисања демократских институција и државотворности Републике Српске у оквиру БиХ.

Највиши правни акт Републике Српске, који је уз одређене амандмане и данас на снази, донесен је прије избијања трагичних сукоба и проглашења независности БиХ мимо воље српског народа.

Дио одредби Устава рађен је аутономно у Народној скупштини, а дио је наметала међународна заједница. Међу измјенама су и оне које су се односиле на ограничавање надлежности Српске у корист заједничких органа БиХ, као и успостављање Вијећа народа.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да је Устав Српске као највиши правни акт темељ слободе, очувања уставне позиције, јачања и развоја Републике, те заштите равноправности и једнакости свих грађана и народа који живе у Републици Српској.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је првим Уставом одређен политички оквир Републике и функционисање њених институција, створен темељ на којем Српска и данас почива, те јасно поручено да српски народ жели да живи у демократски уређеном друштву.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да је доношење првог Устава Републике Српске био континуитет државотворности српског народа, који је кроз историју знао да ствара државе и да их правно уређује.

- Тим Уставом смо поручили да желимо да градимо државу на демократским приниципима са демократским институцијама које ће штитити не само Републику Српску, као политички оквир за њене грађане, већ и сваког њеног грађанина без обзира на националност или вјероисповијест - нагласио је Додик.

Представништво Републике Српске у Србији организује данас у Београду свечани пријем поводом Дана Републике Српске и 28. годишњице од доношења првог Устава Републике Српске.