latinica  ћирилица
28/02/2020 |  13:01 ⇒ 13:06 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Mаксимално се посветити темама које нас спајају

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић истакао је да је Комисија за сарадњу народних скупштина Српске и Србије највиши и најсвеобухватнији облик институционалне сарадње која је формирана у складу са потписаним Меморандумом.
Београд - Прво засједање Комисије за сарадњу парламената Србије и Републике Српске - Фото: СРНА
Београд - Прво засједање Комисије за сарадњу парламената Србије и Републике СрпскеФото: СРНА

- Од свих вас очекујемо максималну посвећеност темама које су нам заједничке, које нас спајају, те отвореност према свим питањима која буду актуелизована. Због тога вас молим да, осим реферисања шта је то до сада урађено, дефинишете неке нове теме, да отворите нова поља и садржаје, форме и механизме интензивније сарадње. То се, између осталог, и очекује од ове сједнице Комисије за сарадњу Народне скупштине Републике Српске и Народне скупштине Србије - истакао је Чубриловић у уводном обраћању на првој сједници Комисије за сарадњу Народне скупштине Републике Српске и Народне скупштине Србије у Београду.

Чубриловић је рекао да парламент Српске има више потписаних протокола, меморандума и изјава о сарадњи са већим бројем државних, покрајинских и регионалних парламената, као и споразуме о сарадњи скупштинских радних тијела: одбора, комисија и скупштинских служби.

Он је истакао да Народна скупштина Српске има и низ споразума потписаних са међународним организацијама, као што је, на примјер ОЕБС и друге.

- Сарадња између Народне скупштине Републике Српске и Народне скупштине Србије за нас је најважнији и најконкретнији облик сарадње који смо до сада остварили. Данашња сједница је прва коју ова комисија одржава након што је потписан Меморандум, 2018. године. Постоји више разлога због којих тек данас имамо састанак Комисије - рекао је Чубриловић.

Након што је потписан Меморандум, подсјетио је он, у Републици Српској су одржани парламентарни и предсједнички избори.

- Нажалост, у БиХ, по чијем законодавству се одржавају и избори у Републици Српској, имплементација изборних резултата траје веома дуго. Иако Централна изборна комисија у БиХ посједује неопходна технолошка средства комуникације, званични резултати општих избора потврђују се 30-ог дана од дана избора! Тек, потом, слиједи њихова примјена, у првом реду конституисање нових парламената, избор руководства и скупштинских радних тијела, избор једне наметнуте комисије, која се у Републици Српској зове Вијеће народа, а, тек, затим избор владе, на чији састав сагласност мора да да и поменуто Вијеће народа - појаснио је Чубриловић.

Колико је то у БиХ компликовано, нагласио је Чубриловић, најбоље илуструје чињеница да у другом ентитету, Федерацији БиХ још нису конституисани сви органи власти, иако је од избора прошло више од 17 мјесеци.

- Само незнатно боља ситуација је на нивоу БиХ. На том нивоу власти, најзначајнији помоћни извршни орган, Савјет министара, формиран је тек након скоро 15 мјесеци од одржаних избора и то не комплетно. По принципу спојених посуда, наведене чињенице негативно се одражавају и на стање у Републици Српској. Ма колико се ми трудили да радимо свој посао и несметано функционишемо, ипак, одређени послови, а посебно велики инфарструктурни пројекти за које су потребни међународни уговори, чекају одређене верификације на заједничким органима у БиХ - указао је предсједник Народне скупштине Српске.

Чубриловић је истакао да се може рећи да то траје годинама, јер се ушло у трећу годину гдје неки пројекти чекају сагласност заједничких органа.

Он је нагласио да је Народна скупштина Републике Српске, у овом сазиву, имала интензивну и разноврсну активност и подсјетио да је одржано 19 скупштинских сједница, мало другачије форме него у Србији, са вишедневним засиједањима.

- Наше двије скупштине, Српске и Србије, и њихова радна тијела интензивно и садржајно сарађују у континуитету. Састају се, размјењују искуства, из дјелокруга својих надлежности, и усаглашавају оно што је од заједничког интереса. Желим да истакнем веома успјешну и коректну сарадњу руководстава наших скупштина. Посебно захваљујем предсједници, госпођи Маји Гојковић, која је, у више наврата, посјетила Бањулуку и која се, на свечаној сједници, обратила посланицима у Народној скупштини Републике Српске - истакао је Чубриловић.

Он је навео да је посљедња манифестација на којој су заједно учествовали била обиљежавање Дана државности Србије, почетка Првог српског устанка и годишњице доношења Сретењског устава, 15. фебруара, ове године, у Орашцу.

- Наведено учешће представља континуитет заједничког обиљежавања значајних догађаја из историје српског народа, на многим мјестима у Србији и Републици Српској. На тај начин његујемо и одржавамо културу сјећања на заједничку историју, на жртве и националне вриједности, што је сасвим природно јер ми смо један народ, који, игром историјских и геополитичких околности, данас живи у више држава, нажалост - констатовао је предсједник парламента Српске.

Он је нагласио да је данашња сједница Комисије добра прилика да се још једном дефинише шта су најважније заједничке теме, како их артикулисати, да се размијене искуства, унаприједи сарадња и на тај начин се да конкретан допринос остваривању могућности које пружа Споразум о специјалним паралелним везама између Републике Српске и Србије, увијек уз наглашени став Србије да је Дејтонски мировни споразум основ за све.

Чубриловић је истакао да Србија поштује Дејтонски мировни споразум и не жели да се мијеша у унутарње односе, притоме гајећи посебне односе и посебне симпатије према Републици Српској, што много значи Републици Српској.

- Међу нама нема, и не смије да буде забрањених облика чвршће повезаности и конкретнијих видова сарадње. Напротив, само кад смо искрени и отворени за сарадњу, тада можемо постићи још боље резултате - поручио је предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, пожељевши срећан и успјешан рад прве сједнице Комисије за сарадњу Народне скупштине Републике Србије и Народне скупштине Републике Српске.

Повезане вијести:

Почело прво засједање Комисије за сарадњу парламената Српске и Србије (ФОТО)