latinica  ћирилица
28/02/2020 |  14:56 ⇒ 15:10 | Аутор: РТС

Вуковар проглашен мjестом "посебног домовинског пијетета"

Град Вуковар, у којем према посљедњем попису становништва живи више од 30 одсто Срба, проглашен је у хрватском Сабору "мјестом посебног домовинског пијетета".

Усвојеним Законом о проглашењу Вуковара мјестом посебног пијетета, који је у Сабору донијет већином гласова, жели се, како се наводи, "очувати трајне успомене и сјећања на жртву тога Града у Домовинском рату, као и потакнути његов развој".

Наводи се да Вуковар има посебну улогу у модерној хрватској историји, односно успостављању самосталне и суверене демократске државе и предстваља симбол отпора, жртве, побједе и заједништва у Домовинском рату, преноси портал Индекс.

Закон, додаје се, дефинише појам посебног домовинског пијетета и подручје на које се односи, мјеста, дане и начин обиљежавања.

- Подручје посебног домовинског пијетета обухвата град Вуковар и насеље Богдановци у истоименој опшини, Меморијално гробље жртава из Домовинског рата у Вуковару средишње је мјесто обиљежавања посебног домовинског пијетета - преноси тај портал.

Закон предвиђа оснивање Вијећа за домовински пијетет, мир и развој који ће чинити представници 17 институција, тијела и удружења из Домовинског рата и кординираће активности обиљежавања посебног домовинског пијетета.

Закон према којем ће Општа жупанијска болица у Вуковару прећи у надлежност државе предвиђа да та медицинска установа постане "Национална меморијална болница" и сву бригу око њеног вођења и пословања, као и средства за њен рад, обезбијеђиваће ресорно министарство.