latinica  ћирилица
28/02/2020 |  17:04 ⇒ 17:05 | Аутор: СРНА

Због миграната из Турске појачава се заштита источне границе

Поводом најаве да би Турска могла пустити мигранте према земљама ЕУ, директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић рекао је министру безбједности у Савјету министара Фахрудину Радончићу да је додатни број полицијских службеника већ упућен на источни дио границе, укључујући и мобилне јединице.
Мигранти - Фото: Screenshot/YouTube
МигрантиФото: Screenshot/YouTube

Галић и Радончић разговарали су данас у Сарајеву о стању на граници БиХ, с нагласком на источну границу, као и о мјерама које је потребно предузети како би био обезбијеђен ефикаснији одговор на притисак илегалних миграната.

Иако су сви расположиви људски и материјално-технички ресурси прераспоређени на источни и сјевероисточни дио границе, Галић истиче да ће додатно вршити прераспоређивање полицијских службеника Граничне полиције БиХ по свим линијама рада у циљу заштите границе.

Радончић је навео да ће Гранична полиција БиХ и надлежне институције БиХ у свом раду имати пуну подршку Министарства безбједности и нагласио важност унапређења координације и укључивање свих нивоа власти за ефикасније управљање мигрантском ситуацијом у БиХ.

Саговорници су размијенили мишљења и о неопходности повећања подршке других полицијских агенција у надзору граничног појаса.

Тренутно Граничној полицији БиХ помоћ у надзору границе пружају службеници Дирекције за координацију полицијских тијела, Агенције за истраге и заштиту БиХ и МУП-а Републике Српске.