latinica  ћирилица
28/02/2020 |  19:28 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Притисак на српске представнике у институцијама БиХ

Због присуства састанку, који су, прије неколико дана у Источном Сарајеву организовали српски члан Предсједништва Милорад Додик и предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, на адресе српских представника у институцијама БиХ стижу писма упозорења, која потписују амбасадори САД, Европске уније и шефица мисија ОЕБС-а у БиХ.

Из поменутих дипломатских представништава, за РТРС је потврђена њихова аутентичност. Милорад Додик њихов садржај оцијенио је као покушај застрашивања и мијешање у унутрашње ствари БиХ.

Циркуларно писмо упозорења током дана стизало је на мејл-адресе Срба, запослених у заједничким институцијама. Њихов једини гријех је што су присутвовали састанку у Источном Сарајеву. Јохан Затлер, Кетлин Ковалек и Елен Џермајн у писму опомињу учеснике састанка да руководиоци служби морају бити независни од политичког утицаја.

Амбасада САД у Сарајеву једна је од потписница писма упућеног челницима независних државних институција. Државни службеници и остали званичници морају се суздржати од сваког дјеловања које би могло довести у питање њихову непристраност - наведено је одговору из Амбасаде САД.

Директор Агенције за заштиту личних података Петар Ковачевић изненађен је пријетећим садржајем, а странцима одговара- његова је обавеза да се одазове на позив оних који га именују.

- Писмо сам добио, био сам на том састанку на позив предсједавјућег Савјета министара. Нити сам то доживљавао када је позив био као политички скуп, нити би ишао да јесте. Не видим на који начин сам могао довести у питање независност и непристрасност Агенције - рекао је Петар Ковачевић, директор Агенције з заштиту личних података у БиХ.

Незванично сазнајемо да је писмо-опомену добила и предсједница Конкуренцијског вијећа БиХ Аријана Регода-Дражић која је у Вијеће именована на приједог Владе Републике Српске, те не стоји тврдња да запослени у институцијама БиХ нису и представници Републике Српске. Милорад Додик нема дилему да је на дјелу класично застршивање Срба. Најавио је да ће тражити од земаља чланица ЕУ али и ОЕБС-а да се изјасне о садржају писма.

- Гдје то има смисла да мени као највишем органу забрани да радим и да се састајем са службеницима. То они раде јер су у страху да им Бошњаци дођу пред резиденције, ево одаћу вам тајну, ми ћемо у Источном Сарајеву организовати митинг и организовано доћи пред ОХР - поручио је Додик.

И посљедњи трачак илузије да је БиХ држава којом суверено управљају демократски изабрани представници народа, разбило је заједничко писмо званичника ЕУ, ОЕБС-а и САД у БиХ којим се отворено пријети запосленим Србима у бх институцијама.

- Потписнице овог писма на најгрубљи начин се мијешају у унутрашње односе у БиХ, настоје да замјене или желе да замјене суверене народе и њихов представнике и на тај начион застрашују људе који раде у заједничким институцијама претећи оним мјерама које је некад предузимао високи представник - навео је Радомир Лукић, професор Уставног права.

Сличну реакцију на састанак у Источном Сарајеву дали су раније Бакир Изетбеговић и Валентин Инцко. Преамбициозно је тврдити да је акција координисана, да се застрашивањем Срба управља из једног мјеста, међутим не можемо ни тврдити да није тако.