latinica  ћирилица
28/02/2020 |  19:49 ⇒ 20:36 | Аутор: РТРС

Шпирић: СДС и ПДП воде политику очајника (ВИДЕО)

Нисмо очекивали да ће СДС и ПДП тако брзо одустати од закључака Народне скупштине Републике Српске, рекао је потпредсједник СНСД-а Никола Шпирић гостујући у Дневнику РТРС-а, поводом одлуке СДС-а и ПДП-а да подрже Закон о престанку мандата ВСТС-а.
Никола Шпирић - Фото: РТРС
Никола ШпирићФото: РТРС

Каже да је задатак федералних политичара да са СДС-ом и ПДП-ом обезглаве све институције на цијем челу су Срби.

- Мислим да је јавност упозната да је политика СДС-а и ПДП-а поданичка и издајничка. То је политика очајника - поновио је Шпирић.

Према његовим ријечима, тешко вријеме тражи храбре и одважне и није за кукавице и калкуланте, него за људе који ће штитити интересе у складу са закључцима Народне скупштине Републике Српске.

- Кад би они одлучивали закон о Високом судском и тужилачком савјету БиХ би био усвојен у Дому народа парламента БиХ. Желимо да се бавимо реформом правосуђа у БиХ, али не желимо да обезбиједимо такве политике које ће да се баве обезглављивањем институција на нивоу БиХ чији су директори Срби. Сигурно је да овај закон неће добити подршку у Дому народа, али то не значи да се нећемо бавити реформом правосуђа - рекао је Шпирић.

Он је нагласио да СДС И ПДП немају став и да је јасно речено да Програм реформи БиХ није чланство у НАТО.

- То је програм реформи који ће бити спровођен, а политика одлуке о евентуалном приступању НАТО ће се доносити у друго вријеме. Такође, не стоји њихов став да је пренос надлежности избор судија у Уставни суд БиХ, јер у Уставу пише да двојицу судија бира Народна скупштина Републике Српске. Закон третира само избор судија који су сада странци - рекао је Шпирић.

Он је напоменуо да је закон о Устаном суду БиХ у процедури и да је са њим сагласан ХДЗ БиХ.