latinica  ћирилица
28/02/2020 |  20:50 ⇒ 20:51 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Ако у неким главама има приче о рату, онда су то сарајевске

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је вечерас да ситуација у БиХ може ескалирати, али само у политичком смислу - да буде још мање међусобног разумијевања.
Жељка Цвијановић (фото:Sputnik / Александар Милачић) -
Жељка Цвијановић (фото:Sputnik / Александар Милачић)

Цвијановићева је нагласила да ово није никакво пријератно стање, те да, ако у неким главама има приче о рату, онда су то сарајевске, јер у српским тога нема.

- У нашим главама не станује никаква идеја о рату, али станује врло чврста идеја да се политиком и правним средствима бранимо од атака и да одбранимо надлежности Републике Српске - рекла је Цвијановићева новинарима послије свечаног пријема у Београду, поводом Дана Републике Српске и 28 година од доношења њеног првог Устава.

Она је поручила да је тренутну ситуацију у БиХ могуће превазићи ако Уставни суд БиХ престане да доноси неуставне одлуке, када оду стране судије, те када се у БиХ почну рјешавати питања које су важна за грађане Републике Српске и Федерације БиХ.

- А не да се праве нереди, немири и атак на Републику Српску и њене надлежности - напоменула је Цвијановићева.

Она је навела да је проблем БиХ то што су два од три народа незадовољна стањем у БиХ, зато што трећи народ не испуњава своју обавезу да гради разумијевање, него уточиште тражи у страним амбасадама и, ослањајући се на туђу политику, како сада произилази, не мора да се договара са другима.

- Ако имате дијалог увек можете доћи до рјешења, али у БиХ је проблем што немате прави дијалог - указала је Цвијановићева.