latinica  ћирилица
29/02/2020 |  10:37 | Аутор: СРНА

Почетком марта почињу радови на изградњи ГП Свилај

Директор Управе зе индиректно опорезивање БиХ /УИО/ Миро Џакула најавио је да се за почетак марта очекује потписивање уговора са изабраним извођачем радова за изградњу граничног прелаза Свилај, као и прелаза Братунац.
Миро Џакула - Фото: РТРС
Миро ЏакулаФото: РТРС

- Очекујем да би се извођач почетком марта могао увести на терен на прелазу Свилај и започети радове. У истом периоду очекујемо и почетак изградње новог граничног прелаза Братунац - рекао је Џакула.

Он је додао да због неусвајања буџета БиХ за 2019. годину УИО није могла да изврши избор најповољнијег понуђача за изградњу ових граничних прелаза, али да је Савјет министара недавно усвојио одлуку у којој је Управи одобрено да закључи уговоре за изградњу ових прелаза.

- Очекујемо да ће буџет за 2020. годину бити усвојен што прије како бисмо могли извршити све своје обавезе за изградњу споменутих граничних прелаза, али и прелаза Дољани и Осоје - рекао је Џакула за Дневни аваз.

Он је додао да је Управа купила земљиште, као и зграду Царинске испоставе Аеродорома Бањалука.

Џакула је подсјетио да је УИО прошле године прикупила седам милијарди 987 милина КМ индиректих пореза, што је за 391 милион КМ више у односу на 2018. годину, а да је надлежним тужилаштвима прослиједила 91 извјештај због сумње да је учињено неко од кривичних дјела из области идиректих пореза са процијењеном штетом по буџет БиХ од 22 милиона КМ.

Џакула је напоменуо да се значајна пажња усмјерава и на сузбијање продаје цигарета и дувана на црном тржишту, те је ове робе у прошлој години одузето у вриједности од 1,3 милиона КМ.

Он је истакао да је УИО најважнија институција за фискалну стабилност цијеле БиХ, те да би због тога морала имати и посебан статус у БиХ, те указао на неопходност да јој се одобри запошљавање 133 службеника.