latinica  ћирилица
29/02/2020 |  13:17 ⇒ 13:35 | Аутор: СРНА

На Самиту енергетике у Требињу водећи стручњаци окружења и Европе

Мисија Регионалног самита енергетике, који ће бити одржан у Требињу 5. и 6. марта, јесте да окупи водеће стручњаке из окружења и Европе и да допринесе бољој повезаности привреде, политике и науке, изјавио је генерални директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић.
Самит енергетике Требиње (фото:bilecaonline.com) -
Самит енергетике Требиње (фото:bilecaonline.com)

Петровић је истакао да ће ово бити бити прилика да се кроз разговор и панеле закључи гдје се регион налази када је ријеч о енергетској транзицији и инвестицијама у обновљиве изворе енергије.

Он је рекао да је присуство до сада потврдило више од 300 гостију и да ће централне теме бити инвестициони пројекти енергетског сектора, зелене инвестиције, регионални енергетски пројекти кроз регионалну сарадњу, регионално напредовање, пословни састанци компанија цијелог региона, сарадња по моделу јавно-приватно партнерство.

- На Самиту ће се говорити о законодавним оквирима односно смјерницама енергетске политике Републике Српске и региона у наредном периоду с механизмима подршке за кориштење енергије из обновљивих извора односно енергије биомасе и биогаса, хидроенергије, сунчеве енергије и енергије вјетра - појаснио је Петровић.

Он је додао да ће бити представљени актуелни пројекти реализовани у Српској и регији с освртом на реалну проблематику.

Самит енергетике биће и мјесто за разговоре о обновљивим изворима енергије, енергетској ефикасности, одрживом транспорту енергије, смањењу емисије угљен-диоксида и квалитету ваздуха.

 -Превасходни циљ идеје о организацији Самита енергетике Требиње јесте да постане водећа енергетска конференција - истакао је Петровић.

Нпоменуо је да је потврђена агенда Самита и присуство значајних људи из свијета енергетике попут Јанеза Копача, директора Секретаријата Енергетске заједнице, професора Николе Рајаковића са Електротехничког Факултета у Београду, професора Славка Крајцара, ФЕР Загреб, доктора Дејана Дивца са Института "Јарослав Черни" у Београду.

На Самиту ће учествовати доносиоци одлука, министри енергетике, економије, екологије и представници министарстава у Владама Српске, Србије, Хрватске, Словеније, Црне Горе, као у Савјету министара, директори електропривреда у региону, представници регионалних берзи електричном енергијом, представници финансијских институција ЕБРД, КФВ, ИРБ, представници преносних система, ИТ компанија и други важни учесници.

Самит енергетике биће одржан 5. и 6. марта под слоганом "Енергетска будућност западног Балкана", а организују га Електропривреда Републике Српске, Град Требиње и фирма СЕТ под покровитељством Владе Републике Српске и Министарства спољне трговине и економских односа БиХ.