latinica  ћирилица
02/03/2020 |  19:50 ⇒ 22:21 | Аутор: РТРС

Пријети ли БиХ нови егзодус радника?

Чак 100 хиљада образованих људи млађих од 45 година, у 2020. могло би напустити БиХ. То ће им омогућити њемачки Закон о миграцији квалификованих радника, који је ступио на снагу. Донесен је са само једним циљем - да послодавцима омогући што лакши долазак до образованих радника из земља које нису у Европској унији.

Отићи или остати - дилема је са којом се суочавају млади у БиХ и Републици Српској.

Они којима је одлазак опција углавном су чули да је са првим даном марта у Њемачкој на снагу ступио нови Закон о раду и усељавању који би тој земљи требао обезбиједити око 1,3 милиона радних мјеста, за квалифоковане раднике.

- Без довољно стручњака ниједна економија не може да преживи. Тренутно имамо бројна предузећа која су у очајничкој потрази за квалификованом радном снагом - нагласила је њемачка канцеларка Ангела Меркел. 

А посљедице вапаја најјаче европске економије најснажније би могле да осјете земље на периферији Уније. Мирослав Вукајловић, власник бањалучке Агенције за запошљавање Спектар, каже да новим законом радник има право да проведе шест мјесеци у Њемачкој у потрази за послом, а послодавац који одлучи да га запосли више нема компликовану бирократију испред себе.

- Неће морати да чекају ту административну препреку да доказују да нема радника тог профила на њиховим евиденцијама и унутар Европске уније. Једноставно ће моћи да сами испреговарају услове са потенцијалним кандидатом - истакао је Вукајловић.

Њемачка привреда и политика усагласили су ставове, па је бирократија потпуно стављена у функцију што лакшег доласка до радника, истиче Вукајловић. И он, али и демограф Александар Мајић кажу да ће овај њемачки закон погоршати свакако лош миграциони салдо.

- Дефинитивно нећемо моћи зауставити негативне токове, али их можемо ублажити дефинитивно неким мјерама запослења и повећањем просјечне плате - рекао је Мајић, који је виши асистент на Катедри за друштвену географију и демографију Природно-математичког факултета у Бањалуци.

Док с једне стране држава говори да је учинила уступке послодавцима, послодавци кажу да се повећање плата десило, а додатно ће услиједити када се дијела њиховог колача одрекне држава, смањењем стопа пореза.

- Само враћањем на ниво од прије избијања Свјетске економске кризе, на 2008. годину када је та стопа износила 52 одсто, што је захтјев Привредне коморе који већ годинама понављамо - поручио је Владимир Благојевић, портпарол Привредне коморе Републике Српске.

За рјешење проблема одласка неопходна је, прије свега, јасна стратегија која би омогућила боље услове рада, али и спријечила тренд којим је Српска све више земља стараца.