latinica  ћирилица
06/03/2020 |  12:11 ⇒ 17:30 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Српска не може бити мигрантски стационар (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да је базични став да Српска не може бити стационар или паркиралиште за мигранте и да се он не може мијењати.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

- Немамо могућности да градимо капацитете и да се ухватимо у коштац са нечим што је посебан прије свега безбједносни, али и здравствени, економски и социјални ризик јер је то за нас терет. Не мијењамо свој однос ни према Европској унији, али наша порука је да не могу очекивати од нас да отворимо своје границе ако ни они не отварају своје - рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, направљен је велики пропуст у настојању да буду ојачане спољне границе ЕУ тиме што је блокирана граница БиХ према Хрватској, али не и спољна граница преко које су мигранти дошли у ЕУ.

- То значи да нису направили добар посао. Овдје се све претвара у политикантство. Ако ми имамо однос према Фронтексу, то постане политикантство и тумачи се као да нешто нећемо. Српска жели да Фронтекс ради свој посао, али широм спољне границе ЕУ, а не да мигранте пусте на једном мјесту да дођу код нас, а онда не желе да их пусте да иду даље и уђу у ЕУ - рекла је Цвијановићева.

Она је оцијенила да је Европа протеклих година направила велике грешке и показала дефицит разумијевања за многа глобална кретања.

- Жалим због тога јер сам увијек жељела да вјерујем у пројекат ЕУ и сматрала да и ми треба да се нађемо тамо. Позиви добродошлице за велику мигрантску популацију да би надомјестили недостатак радника им се на крају обио о главу. Правили су споразуме са Турском и рекли да штите спољне границе и да је то приоритет ЕУ, али смо видјели да то не функционише. Можда неко сматра да ми треба да будемо жртва тог процеса, али ја не дијелим то мишљење. Српска или било која друга држава западног Балакана не може да одради овај посао сама - каже Цвијановићева.

Наводећи да је цијела ЕУ на ногама због мигрантске кризе, Цвијановићева је поручила да Српска треба да остане досљедна ставовима својих институција јер је то њено право, а не само да слијепо слуша када јој други намећу неке радње и дају сугестије које долазе од оних који ни сами не знају како да се изборе са тим проблемом.

- Зашто Мађарска и Аустрија, које су чланице ЕУ, имају право да јасно кажу да неће да приме мигранте, а ми немамо право да то кажемо? Зашто се ми не бисмо уплашили због чињенице да неко у Европи каже да ће мигранте зауставити на Балкану? Шта ћемо ми са њима? Ако смо партнери, онда то није партнерски ријечник, нити је помоћ која се пружа партнерска - нагласила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, Српска није проузроковали мигрантску кризу јер није ратовала у другим земљама и измишљала приче о увођењу демократије и рушењу режима, али, нажалост, мора да учествује у рјешавању проблема.