latinica  ћирилица
06/03/2020 |  16:32 ⇒ 16:45 | Аутор: ТАНЈУГ

Брисел поручио Турској: Не лажите мигранте

Турска мора да престане да лаже мигранте да су им врата Европе отворена и тек тада ће се разговарати и помоћи Анкари и другим питањима, објавила је Европска унија, јасно дајући до знања да ће свим законитим мјерама штитити своје спољне границе.

Ово је закључено на ванредом скупу министара спољних послова земаља ЕУ, који су истовремено апеловали на Русију и Турску да поштују потписано примирје у Идлибу како би се хитно доставила помоћ избјеглицама на сјеверу Сирије.

Договорено је да ће нова донаторска конференција за Сирију бити одржана 29. и 30. јуна у Бриселу.

Иако се чланице о томе нису усугласиле, није искључена могућност да неке од њих у Савјету безбједности УН затраже успостављање зоне забране летења на сјеверу Сирије.

Хиљаде избјеглица и миграната покушавају да уђу у Европу, након што је Турска објавила да су њене границе са ЕУ отворене.

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ поручио је Турској да је први услов заустављање људи који вјерују да је турско-грчка граница отворена.

- То је питање комуникације, људи морају знати истину. Прекинимо ову игру - поручио је Борељ.

Демонстрирајући одлучност ЕУ и солидарност са Грчком, поручио је да ће ЕУ предузети све мјере, у складу са европским и међународним правом да би заштитила интегритет својих граница.

Борељ је упозорио на велике тешкоће приликом доставе хуманитарне помоћи цивилима, жртвама сукоба између снага сиријског предсједника Башара ел Асада којег подржава Русија и побуњеника које помаже Турска.

- Можете само да замислите логистичке тешкоће за допрему хране, лијекова и шатора за милион људи усред планина, усред зиме, усред рата - рекао је Борељ.

За помоћ цивилима и смиривање напетости на грчко-турској граници биће кључно поштовање примирја које су јуче потписали руски и турски лидери Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган.

- Очекујемо да примирје заживи на копну и у ваздуху, како би олакшали рад хуманитарцима - истакао је Борел.

- Неки споразуми нису спроведени, неки су блокирани, свака страна окривљује ону другу. Али, данас чујемо позив да је граница отворена. Молим вас, немојте говорити људима да могу ићи јер то није истина - апеловао је он.

ЕУ и Турска међусобно се оптужују за кршење споразума из 2016. којим су милиони миграната задржани у Турској у замјену за европску финансијску помоћ.

Састанак у Загребу требало је да послужи томе да ЕУ заједнички и координирано одговори на могући нови мигрантски талас, након онога из 2015. када је у Европу стигло 1,5 милиона миграната са Блиског истока, већином из Сирије.

Неке су чланице тада пропуштале мигранте, а друге поставиле жицу на унутрашњим границама, а у готово свим државама су у међувремену ојачале популистичке и противемигрантске странке.