latinica  ћирилица
09/03/2020 |  13:25 ⇒ 19:06 | Аутор: СРНА

Западни Балкан заједничким снагама да одговори на мигрантску кризу (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да би подржала идеју да буду формиране мјешовите полицијске и војне снаге земаља западног Балкана које би биле распоређене на спољним границама западног Балкана у циљу заустављања великог таласа миграната за који се очекује да ће стићи на ово подручје.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

- Ако ЕУ има право да на тај начин третира своје спољне границе зашто ми то не бисмо урадили? Ово је велики изазов и нешто што у потпуности може да промијени слику будућности не само западног Балкана него и цијеле Европе. То захтијева концентрисан одговор свих земаља. Ово је вријеме да се западни Балкан колективно брани - рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Она је додала да западнобалканске државе не могу утицати на то како ће Грчка ријешити свој проблем, шта ће урадити Турска и да ли ће ЕУ са њима испреговарати неко боље рјешење.

- Све је изашло ван контроле и вријеме је за колективну одговорност држава западног Балкана умјесто да трошимо енергију на препуцавања, политикантство и мржњу која је давно требала бити сахрањена. Ако снаге тих држава могу да иду по свијету и учествују у мировним мисијама, а не могу да бране своја огњишта онда нешто није у реду. Доћи ће вријеме за овакву иницијативу јер је немогуће да парцијално размишљамо о овим стварима. Ко смо ми ако нисмо у стању да штитимо сами себе, него се ослањамо на друге - нагласила је Цвијановићева.

Она је оцијенила да је очигледно да договор између ЕУ и Турске не функционише.

- Забринута сам јер се то не дешава далеко од нас. Ако мигранти успију да прођу грчку границу огроман број тих људи ће се наћи у државама нашег региона. Мигрантска криза се може ријешити на другачији начин и потребан је кредибилнији наступ и ЕУ и Турске. Државе западног Балкана треба да размишљају како да се заштите и да се не уздају само у то како ће ЕУ заштити своје спољне границе - истакла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, Министарство унутрашњих послова Републике Српске има апсолутне надлежности на територији Српске и обавезу да штити њену територију у складу са закључцима Владе да Република Српска не може да прима мигранте.

- Једино што на микроплану можемо да урадимо јесте да заштитимо своју територију и да не дозвољавамо да овдје буду направљени стационари за мигранте. Наша обавеза је да штитимо територију Српске - навела је Цвијановићева.

Она је оцијенила да ово вријеме показује бесмислицу повика из Сарајева и међународне заједнице да Српској не треба резервни састав полиције.

- Када имамо овакве кризе можемо да ангажујемо резервни састав, а редовна полиција може да ради своје послове и да буде подршка. Сада се види у колико бесмислених ситуација долазимо због разних глупих и безобразних приступа према нама. Република Српска и Федерација БиХ су требале заједно да раде и сви смо требали да имамо резервисте који могу да преузму терет одговорности за безбједносну ситуацију - поручила је Цвијановићева.