latinica  ћирилица
20/03/2020 |  12:21 ⇒ 14:34 | Аутор: РТРС

Рајчевић: Финансијска помоћ нашим студентима у иностранству (ВИДЕО)

Министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић рекао је данас да ће институције помоћи студентима из Српске који студирају у иностранству.
Срђан Рајчевић - Фото: РТРС
Срђан РајчевићФото: РТРС

Рајчевић је рекао да су јавни универзитети у Српској доставили Министарству податке о студентима, те да се очекује да ће то урадити и остале високошколске установе. Навео је да је у питању 25 студената.

Рајчевић је, на конференцији за новинаре након сједнице Републичког штаба за ванредне ситуације, рекао да ће Српска финансијски помоћи својим студентима у иностранству. Навео је да је разматрана могућност обезбјеђивња њиховог доласка кући, али да то у овом тренутку, када су затворене границе, није изводљиво те да су се опредијелили за пружање финансијске и сваког другог вида помоћи.

- Разматрали смо могућност организације превоза студената у Српску, али, због отежавајућих околности на глобалном нивоу у вези са затварањем граница и аеродрома, процијенили смо да је помоћ боља опција. И даље ћемо пратити развој ситуације и не искључујемо касније ни организацију транспорта студената у Српску - рекао је Рајчевић.

Он је навео да је високошколским установама издао инструкцију и обавезао их да у складу са својим могућностима онлајн организују наставу, али да постоји законско ограничење да се испити не могу полагати на даљину.

Рајчевић је навео да ће бити креиран онлајн формулар путем којег ће Министарство ступити у контакт с њима и помоћу којег ће навести у каквој ситуацији се налазе и шта им је потребно.

- Од данас ће у Министарству бити доступан и оператерски број на који ће наши студенти у иностранству моћи да се јаве - појаснио је министар.