latinica  ћирилица
20/03/2020 |  13:18 ⇒ 14:21 | Аутор: РТРС

Инспекција врши појачане контроле цијена

Ступањем на снагу Уребе Владе Републике Српске о враћању цијена на претходни ниво, републичка тржишна инспекција врши појачане контроле трговачких центара, апотека и других продајних објеката, саопштено јеиз Инспектората Српске.
Инспекторат Републике Српске (фото: inspektorat.vladars.net) -
Инспекторат Републике Српске (фото: inspektorat.vladars.net)

Од 33 завршене контроле, у једном случају изречена је казна од 10.000 КМ за правно лице и 5.000 КМ за одговорно лице, због кршења Уребе.

Контролом цијена основних животних намирница и производа чије цијене су дефинисане Уредбом, констатовано је да трговац није кориговао цијену за седам артикала.

Такође, контроле на терену врше и тржишни инспектори јединица локалне самоуправе, чиме је број извршених контрола значајно већи, те позивамо трговце да се придржавају Уредбе и не излажу ризику од кажњавања.

Послије састанка који је одржан у Министарству трговине и туризма Републике Српске са представницима већих трговачких ланаца, а којем су присуствовали и представници Инспектората Републике Српске, велики тржни центри су у правилу одмах приступили корекцији цијена.

Тржишна инспекција Републике Српске је ангажована у пуном капацитету и наставиће са контролама како несавјесни појединци не би злоупотребљавали ванредну ситуацију.