latinica  ћирилица
20/03/2020 |  14:38 ⇒ 14:45 | Аутор: СРНА

УКЦ: Спремна за рад хируршка сала за заражене пацијенте

У Клиници за инфективне болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске данас је почела са радом операциона сала за акутно хируршко збрињавање пацијената са вирусом корона, а у њој ће бити обављани и порођаји царским резом трудница које су позитивне на овај вирус.
Операциона сала за акутно хируршко збрињавање пацијената са вирусом корона - Фото: СРНА
Операциона сала за акутно хируршко збрињавање пацијената са вирусом коронаФото: СРНА

Генерални директор УКЦ-а Српске Владо Ђајић рекао је да је то само још један доказ да је руководство ове здравствене установе врло одговорно и озбиљно приступило проблему који је изавао вирус корона.

- Хируршка сала је превасходно намијењена за труднице чија трудноћа треба да заврши царским резом и које су позитивне на корона вирус. У њој могу да се изводе и све друге врсте операција, од најједноставнијих до најкомпликованијих - рекао је Ђајић новинарима у Бањалуци.

Он је изразио задовољство што је за врло кратко вријеме сала за састанке адаптирана у репрезентативну хируршку салу.

- Такође смо успјели у кратком року од болесничких соба на овој клиници да направимо интензивне јединице, тако што смо у њих монтирали неколико нових респиратора, те смо обучили и кадар са других клиника за рад са потенцијалним пацијентима - рекао је Ђајић.

Он је подсјетио да је УКЦ Српске прва у региону на бившој клиници за плућне болести обезбиједила 115 кревета за прихват пацијената позитивних на вирус корона, те истакао да се ради и на оспособљавању још двије хируршке сале.

Ђајић је напоменуо да се руководство труди да одржи нормално функционисање ове здравствене установе, те да ни један витално угрожени пацијент неће бити враћен.

- Сви пацијенти који не захтијевају хитну хируршку интервенцију стављени су у ред чекања и биће обавијештени када ће бити оперисани - рекао је Ђајић.

Замјеник генералног директора УКЦ-а Српске Ненад Стевандић рекао је да руководство УКЦ-а Српске чини све напоре да спремно одговори на кризу узроковану вирусом корона, али да то ништа неће вриједити уколико грађани буду неодговорни.

- Од данас ће сви пацијенти бити упознати да од истинитости података које дају зависи и њихово лијечење, али и њихов прекршајни или кривични статус - рекао је Стевандић.

Он је напоменуо да ниједан љекар нити медицинска сестра УКЦ-а Српске нису позитивни на вирус корона.

Начелник Центра ургентне медицине УКЦ-а Српске Драган Ракановић рекао је да ће ова хируршка сала са четири болесничке собе допринијети лакшем, бржем и сигурнијем збрињавању високосуспектних и позитивних пацијената на корона вирус.

- На тај начин штитимо особље и друге пацинте који долазе у контакт са сличним особама - рекао је Ракановић.