latinica  ћирилица
20/03/2020 |  15:23 | Аутор: Агенције

Трамп: Лијек против вируса корона ускоро у слободној продаји

Лијекови који се користе у лијечењу ХИВ-а и маларије могли би зауставити вирус корона, објавили су научници из Аустралије.

Предсједник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп изјавио је да је омогућио да се тај лијек ускоро појави у слободној продаји.

Наиме, група инфектолога са Универзтета Квинсланда из Брисбејна кажу да су два лијека која већ постоје побиједила инфекцију КОВИД-19.

Клорокин, лијек против маларије, и комбинација лопинавир/ритонавир, којим се третирају пацијенти заражени ХИВ-ом, показали су обећавајуће резултате и њиховом употребом је, тврде научници, вирус корона нестао код заражених пацијената.

Професор Дејвид Патерсон, један од истраживача са Универзитта Квинсланд, нада се да ће успјети да подстакне људе у већем броју да се укључе у њихово истраживање до краја мјесеца.

– Ради се о потенцијално ефективном третману. Пацијенти након терапије више нису имали вирус корона у себи – рекао је Патерсон.

Додао је да је први талас пацијената из Кине одлично реаговао на лијек против ХИВ-а па истраживачи сада желе да спроведу велико клиничко истраживање широм Аустралије током којег би упоредили како дјелује један, како други лијек, а како дјелују у комбинацији.

Трамп тврди, а преноси Си-Ен-Ен, да би лијек под називом хидрокриклорокин могао бити скоро одмах доступан за лијечење вируса КОВИД-19.

– Већ се неко вријеме он користи тако да знамо да уколико неће дјеловати како предвиђамо, ипак неће никога убити. Морамо уклонити сваку непотребну препреку. И то смо учинили. Имамо добре резултате – рекао је Трамп.

Амерички предсједник је додао и да се ради о уобичајеном лијеку који ће ускоро бити доступан на рецепт за лијечење оних који су заражени вирусом корона.

– Овај лијек ће све промијенити – поручио је Трамп који је позвао и Америчку управу за храну и лијекове да поједностави своје процесе како би се убрзао развој терапија усмјерених на лијечење вируса корона.