latinica  ћирилица
20/03/2020 |  15:28 | Аутор: СРНА

УКЦ ускоро добија лабораторијску опрему за брзо тестирање

 Универзитетски клинички центар Републике Српске у Бањалуци требало би да у врло кратком року од Међународне агенције за атомску енергију /ИАЕА/ у Бечу добије сет медицинске лабораторијске опреме за брзо тестирање вируса корона, у вриједности од око 250.000 евра.
УКЦ РС - Фото: РТРС
УКЦ РСФото: РТРС

Амбасадор БиХ при УН и ОЕБС-у у Бечу Синиша Бенцун рекао је да Завод за клиничку микробиологију УКЦ-а Српске тренутно нема ниво биосигурности три, што ће са овом опремом моћи да постигну.

- То ће много унаприједити ниво услуга за пацијенте, као и заштиту здравствених радника у овом кључном тренутку - рекао је Бенцун Срни.

Он је напоменуо да овај сет лабораторијске опреме треба да убрза и олакша анализе и дијагностификовање вируса корона, али да ће након тога моћи да лабораторијама служи и за друге потребе.

Бенцун је истакао да је набавка ове опреме резултат заједничког напора БиХ агенције за радиолошку и нуклЕарну безбједност /ДАРНС/ и Мисије БиХ при међународним организацијама у Бечу.

- С обзиром на актуелне потребе надлежних ентитетских министарстава здравства, према ИАЕА смо упутили и званичан захтјев за помоћ у опреми, и то за два медицинска и један ветеринарски лабораторијски сет - рекао је Бенцун.

Он је навео да су одобрена два медицинска сета, те ће један бити одмах испоручен према УКЦ-у Српске, гдје је тренутно хоспитализован и дијагностикован највећи број позитивних случајева у БиХ, док ће други сет лабораторијске опреме бити упућен у УКЦ Сарајево.

- ДАРНС и Мисија БиХ користе и добре контакте у Кинеској нуклеарној корпорацији, од које се данас очекује испорука 5.500 маски, а убрзо и неколико респиратора - закључио је Бенцун.

Генерални директор УКЦ-а Српске Владо Ђајић рекао је Срни да ће овај лабораторијски сет знатно допринијети да ова здравствена установа буде још спремнија за изазове које носи епидемија вируса корона.

- Свима нам је у интересу да дођемо што прије до дијагнозе да ли је неко позитиван или негативан на вирус корона, те ће нам овај лабораторијски сет олакшати долазак до брзих резултата и допринијети смањењу гужве, али и панике међу грађанима - рекао је Ђајић.

Ђајић је истакао значај да се грађани придржавају упутства хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља, које је тачно, према принципима Свјетске здравствене организације, одредило ко треба бити тестиран, а ко не.