latinica  ћирилица
21/03/2020 |  14:17 | Аутор: СРНА

Србија: Полиција хапси особе које не поштују прописе

Полиција у Србији и даље хапси неодговорне особе које избјегавају мјере током ванредног стања прописане због епидемије вируса корона.

У Крушевцу су ухапшене четири особе јер су прекршиле самоизолацију и одређен им је притвор, док ће против седам особа бити поднесене кривичне пријаве због сумње да су извршиле кривично дјело непоступање по здравственим прописима за вријеме епидемије, преносе београдски медији.

Полиција је саопштила да је због изласка из самоизолације ухапшена једна особа из Београда и двије особе из Трстеника, којима је одређен притвор, а због непоштовања самоизолације у притвору је и један 74-годишњак из Александровца.

На улици је затечена особа старија од 65 година која се оглушила о Наредбу о ограничењу и забрани кретања, а против три особе из Ћићевца и једне из Крушевца биће поднијете кривичне пријаве због непоштовања полицијског часа.

У Пожаревцу је ухапшена једна особа и одређено јој је 48-часовно полицијско задржавање, јер је прекршила забрану кретања.

Кривичне пријаве, јер су затечени на улици, услиједиће и против двојице мушкараца од 45 и 24 године из Пожаревца и једног у Петровца на Млави од 35 година.

Полиција је због непоштовања ограничења кретања синоћ ухапсила четири лица у Житорађи и једно у Прокупљу.

До сада је током ванредног стања, у овом дијелу Србије, укупно ухапшено 15 лица, против којих ће бити поднијете кривичне пријаве тужилаштву у Прокупљу.

Полиција је у Иригу и Руми ухапсила једног 37-годишњака и једног 45-годишњака јер су током полицијског часа били на улици без дозволе.

Код једног од њих пронађена је и мања количина марихуане, због чега ће и за то бити поднесена пријава.

За кривично дјело непоступање по здравственим прописима за вријеме епидемије, према Кривичном законику, прописана је новчана или казна затвора до три године.

Влада Србије и Министарство правде обезбиједили су три посебна објекта у Вршцу, Пожаревцу и Пироту гдје ће они за које се утврде да су прекршили самоизолацију бити упућени.

Такође, према Кривичном законику, ако лице зарази друга лица и тиме им тешко наруши здравље, може му се изрећи казна од једне до осам година затвора.

Ако усљед забране кретања зарази некога и узрокује му смрт, може му се изрећи забрана од двије до 12 година.