latinica  ћирилица
22/03/2020 |  11:48 | Аутор: СРНА

Дачић: Сви који дођу из дијаспоре биће смјештени у карантин

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић поручио је српским држављанима у иностранству који желе да се врате да не крећу да то не чине, ако не морају, те да ће, уколико ипак дођу, бити смјештени у карантин.

- Сви који дођу биће смјештени у карантин у Моровићу и неће бити изузетака. Наши људи који живе или раде у иностранству немају могућност да се та мјера прекрши - рекао је Дачић за ТВ Прва.

Дачић је навео да има случајева гдје се Влада Србије труди да помогне српским грађанима и то сходно приоритетима и да се евидентирају грађани Србије који су негдје у иностранству "заробљени".

Он је поновио да су приоритети дјеца, ученици, студенти, болесни који су се лијечили у иностранству, људи на службеним путовањима и на крају туристи.

- Размишља се како организовати авионе да их превезу до Београда, али у случају хаоса то је некада немогуће, а Срба има у свим деловима свијета - додао је Дачић.

Дачић је рекао да има и оних који су прошле недјеље отишли на туристички пут, а сада би да се врате, а има и оних који би да се врате из Италије, гдје су изгубили посао.

Говорећи о дипломатском представнику Србије у Женеви који је заражен вирусом корона, Дачић је навео да да је јуче требало да му се ради тест након што је десетак дана примао терапију и утврди да ли и даље има вирус или не, али да му је речено да се тестови тренутно раде само најугроженијима, па му је препоручено још седам дана буде у полуизолацији.