latinica  ћирилица
22/03/2020 |  18:28 | Аутор: СРНА

Србија позвала српске медицинаре у дијаспори да се јаве

Србија је позвала здравствене раднике из дијаспоре да се јаве ради евиденције око потенцијалне помоћи у борби против епидемије вируса корона.
Влада Србије (Фото: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC) -
Влада Србије (Фото: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC)

Позив је упућен посредством програма "Тачка повратка", у сарадњи са Министарством спољних послова и дипломатско-конзуларним представништвима Србије и уз подршку Програма УН за развој /УНДП/, саопштено је из Владе Србије.

Влада је позвала слободне медицинске раднике и раднице у иностранству да пријаве своју расположивост уколико су спремни да се, ако затреба, привремено врате и својим знањем, искуством и вјештинама помогну у борби са епидемијом корона вируса у Србији.

- Усљед растућег притиска на здравствени систем, у жељи да се на вријеме припремимо и подржимо борбу за очување живота и здравља грађана Србије, позивамо све слободне здравствене раднике и раднице, љекаре, медицинске сестре, медицинске техничаре и друге здравствене стручњаке који се налазе у иностранству, да доставе информације о својој расположивости, као и конкретном стручном знању и искуству - наводи се у саопштењу.

Ове информације користиће се ради евиденције капацитета, успостављања сарадње и потенцијалног конкретног волонтерског ангажмана у обезбјеђивању помоћи најугроженијим грађанима у најкраћем могућем року.

Влада Србије, Програм "Тачка повратка" и УНДП позивају све који желе да одговоре на овај позив да то учине попуњавањем онлајн обрасца на адреси https://tackapovratka.rs.

"Тачка повратка" је платформа чија је мисија да српској дијаспори пружи информације о свим начинима ступања у контакт са Србијом, те могућностима за пружање помоћи, као и циркулацији информација за појединце који желе да се врате у земљу.