latinica  ћирилица
23/03/2020 |  12:10 ⇒ 12:20 | Аутор: СРНА

Увести да гранични прелази и терминали раде 24 часа

Предсједник подручне Привредне коморе Бањалука Горан Рачић рекао је данас у Бањалуци да је један од начина како се може убрзати процедура преласка границе за превознике да гранични прелази и терминали у БиХ раде 24 часа, те да се не дешава да санитарни инспектори раде само до 16.00 часова.

Рачић је навео да се након истека радног времена санитарних инспектора не могу урадити папири за пролазак границе.

- Уколико ријешимо проблем двадесетчетворочасовног рада граничних прелаза, то би значајно допринијело убрзању овог процеса - рекао је Рачић након састанка представника Привредне коморе Републике Српске и Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт Српске.

Он је рекао да ће Комора Српске информисати надлежне институције на нивоу БиХ шта је потребно предузети како би се коридори на границама убрзали.

- Ако нам је безбједност грађана и возача приоритет, онда морамо тим људима који стоје на границама по неколико дана обезбиједити адекватне услове, те да им то чекање не буде потенцијални извор заразе - рекао је Рачић.

Он је истакао да је потребно да надлежне институције Републике Српске и БиХ под хитно ступе у контакт са надлежним органима у Хрватској, те да се нађе рјешење да се убрза поцедура за пролазак кроз ту и земље ЕУ.

Предсједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт Републике Српске Никола Грбић рекао је да су Србија и Хрватска увеле додатне мјере које су допринијеле да се праве коридори и стварају велике гужве на граничним прелазима.

- Превозници који пређу гранични прелаз у Градишци или на Рачи не могу сами да се крећу кроз земљу него морају чекати да се скупи сто или двјесто камиона, што траје по два или три дана, те је и у повратку иста процедура - појаснио је Грбић.

Он сматра да је што прије потребно увести рад 24 часа дневно и ријешити овај проблем, како би се спријечило да велики број превозника буде на једном мјесту.

- Сувишно је говорити о губицима за превознике, али и за привреду, али је неопходно убразти сву ову процедуру, како не бисмо размишљали о обустави рада - рекао је Грбић.