latinica  ћирилица
23/03/2020 |  17:49 ⇒ 18:10 | Аутор: СРНА

ЕУ обезбиједила седам милиона евра помоћи за БиХ

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Затлер рекао је, током видео-конференције коју је поводом ситуације у БиХ у вези са вирусом корона предсједавајући Координационог тијела БиХ Фахрудин Радончић данас одржао са представницима дипломатских мисија и међународних организација у БиХ, да је ЕУ за помоћ БиХ већ обезбиједила седам милиона евра, а Амбасада Швајцарске је издвојила 200.000 долара.

 На видео-конференцији о тренутној ситуацији и потребама БиХ, предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија и Радончић, који је и министар безбједности у Савјету министара, указали су да је, уз хуманитарни аспект, сада још важније да државе ЕУ и међународни партнери омогуће хитну куповину респиратора, заштитне опреме, лијекова и друге медицинске опреме и њено несметано допремање до БиХ.

Овом приликом учесници су добили листе потребне медицинске и заштитне опреме за здравствене установе Републике Српске, Федерације БиХ и Брчко дистрикта, саопштено је из Министарства безбједности у Савјету министара.

На састанку, на којем је учествовало више од 60 представника амбасада, мисија и међународних организација, а дијелу конференције присуствовао и предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија, потенциран је значај транспарентног рада, а више учесника је истакло значај хитног усвајања буџета БиХ, као једног од предуслова координисаније борбе против вируса корона.

- Учесници видео-конференције су истакли снажну солидарност својих држава грађанима БиХ и обећали конкретну помоћ за наше грађане. То су учинили и амбасадор САД Ерик Нелсон, као и више других амбасадора - наводи се у саопштењу.

На конференцији су говорили Нелсон, као и амбасадори Турске Халдун Коч, Швајцарске Андреа Раубер Саксер, Хрватске Иван Саболић, Норвешке Сири Андерсен, те амбасадор ОЕБС-а Кетлин Кавалек.

Видео-конференцији су присуствовали представници УСАИД-а, УНДП-а, ИБРД-а и других међународних институција.