latinica  ћирилица
23/03/2020 |  23:02 | Аутор: СРНА

Битка против вируса корона може потрајати двије године

Битка против новог вируса корона у Европи могла би потрајати до двије године, изјавио је шеф тима медицинских стручњака за Ковид-19 из Шангаја Чанг Венхонг.

Он је током видео-конференције, коју је за чланове кинеске заједнице и кинеске студенте организовао Генерални конзулат Кине у Диселдорфу, рекао да би било "савршено нормално" да се вирус појављује и нестаје, те да пандемија траје годину или двије, јавио је "Јутарњи лист јужне Кине".

- Како бисмо пронашли рјешење за ширење заразе у кратком временском периоду, мјере морају бити екстремно радикалне - упозорио је Чанг.

Чанг је истакао да би пандемија могла бити заустављена уколико би цијели свијет престао да се креће на четири седмице, пренио је ТАСС.

- Међутим, не могу да замислим да ће глобална суспензија икада бити могућа, чак ни у Њемачкој или Европи - додао је Чанг.

Заразано обољење Ковид-19, које изазива нови вирус корона Сарс-КоВ-2, почело је да се шири у кинеском граду Вухан крајем прошле године, а од тада се проширила на више од 150 земаља.

До сада је од овог обољења преминуло више од 15.000 људи, а заражено је најмање 330.000.