latinica  ћирилица
24/03/2020 |  08:08 ⇒ 09:02 | Аутор: СРНА

Саобраћај отежан због снијега

Саобраћај се у Републици Српској и Федерацији БиХ због снијега одвија отежано и успорено, по клизавим коловозима, а у вишим планинским предјелима и преко превоја из Ауто-мото савеза Републике Српске возачима скрећу пажњу на поледицу и угажен снијег на путевима.
Соколац - Фото: РТРС
СоколацФото: РТРС

На подручју Републике Српске забрањено је кретање старијим од 65 година, а од 20.00 до 5.00 на снази је потпуна забрана кретања, док је у ФБиХ на снази забрана кретања особама млађим од 18 и старијим од 65 година, а потпуна забрана кретања на снази је од 18.00 до 5.00 часова.

Србија је затворила све граничне прелазе према БиХ, изузев граничних прелаза Каракај, Вардиште и Рача који остају отворени само за робни саобраћај.

Хрватска и Црна Гора затвориле су све граничне прелазе према БиХ.

Улазак у те земље дозвољен је само њиховим држављанима, странцима који имају пријављен боравак и возачима теретних возила.

За теретна возила за транзит преко Хрватске у функцији су гранични прелази Градишка, Бијача и Шамац, а преко Црне Горе гранични прелаз Клобук.

На улазу у БиХ дуга је колона теретних возила на граничном прелазу Градишка и Доња Градина.

Због јаког снијега у Хрватској за сва возила затворен је гранични прелаз Изачић-Личко Петрово Село.

АМС Републике Српске заједно са својих 49 ауто-мото друштава захваљује свим возачима камиона, који упркос опасности од вируса корона, максимално стрпљиво и уредно превозе робу и снабдијевају тржиште Српске и БиХ прехрамбеним, медицинским и другим производима.

Становништву је упућен апел да поштује упутства Владе Републике Српске, надлежних здравствених установа и локалних заједница.

Из АМС апелују да возачи и унутар БиХ путују само у нужним ситуацијама и да се придржавају мјера заштите од вируса корона.

Посједовање зимске опреме законски је обавезно до 15. априла.

На релацији међуентитетска линија Луке - Власеница - Хан Пијесак - Соколац - Рогатица - међуентитетска линија Прача - међуентитска линија Устиколина - Фоча кретаће се вангабаритни превоз, па возаче који се буду кретали овом дионицом из АМС моле да возе опрезније и поштују упутства лица из пратње.

На релацији међуентитетска линија Станић Ријека - међуентитетска линија Каруше - међуентитетска линија Подврсник - Требиње и међуентитетска линија Станић Ријека - Дервента - Козарска Дубица креће се вангабаритни терет и возачима је упућена молба да возе опрезније и поштују упутства лица из пратње.

У току је изградња искључне траке у Залужанима, на дионици магистралног пута Клашнице два-Шарговац, у десној коловозној траци из правца Бањалуке, због чега је измијењен режим у одвијању саобраћаја.

Због изградње раскрснице на дионици магистралног пута Горња Вијака један - Дервента и на дионици регионалног пута Горња Вијака један - Горња Вијака два измијењен је режим одвијања саобраћаја.

Због радова на магистралном путу Дрињача-Милићи-Власеница измијењен је режим одвијања саобраћаја.

У току су радови на реконструкцији дионице магистралног пута Чатрња-Градишка, због чега се саобраћај одвија наизмјенично једном траком.

Због изградње моста на ријеци Сави измијењен је режим одвијања саобраћаја на ауто-путу Бањалука-Градишка, у зони насеља Чатрња и царинског терминала, па из АМС возаче моле да возе опрезније и спорије, те да поштују привремену сигнализацију.

Због реконструкцији раскрснице на споју ауто-пута Бањалука-Добој и магистралног пута Јоховац-Руданка измијењен је режим одвијања саобраћаја на том магистралном путу.

На истом магистралном путу, али на дионици Модрича један - Вукосавље/Јакеш/ - Подновље - Шешлије - Јоховац - Руданка - Добој - граница Републике Српске/ФБиХ /Каруше/, због радова измијењен је режим одвијања саобраћаја.

Ради укључивања и искључивања механизације која је нагажована на изградњи аутопута од петље Јоховац до петље Руданка, измјењен је режим одвијања саобраћаја на дионици магистралног пута Руданка - Добој један.

На дионици магистралног пута Бањалука два - Српске Топлице за вријеме изградње моста преко ријеке Врбас, промијењен је режим саобраћаја и регулисан привременом сигнализацијом.

У току су радови на изградњи мале хидроелектране Крупац на ријеци Жељезници, због чега се саобраћај на дионици магистралног пута Крупац-граница Републике Српске /Богатићи/, на подручју општина Источна Илиџа и Трново одвија наизмјенично једном траком.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини - граница БиХ/Црне Горе /Шћепан Поље/, забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

Због оштећења надвожњака код НИС петрол пумпе у Трну, саобраћај се преко самог надвожњака одвија једном саобраћајном траком, док теретна возила не саобраћају.

Због деминерских радова на дионици магистралног пута Брод-Оџак, у мјесту Клакар Доњи, у времену од 8.15 до 15.05 часова радним данима, повремене су обуставе саобраћаја, у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја.

Због деминерских радова на дионици магистралног пута Пелагићево-Градачац, у мјесту Турић Просјек, у времену од 08.15 до 15.05 часова радним данима, повремене су обуставе саобраћаја у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја.

Због деминерских радова на дионици регионалног пута Дервента-Подновље, на деминерском радилишту Горњи Божинци у времену од 8.15 до 15.05 часова радним данима повремене су обуставе саобраћаја у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја.

У току је изградња водоводне мреже, због чега је измијењен режим у одвијању саобраћаја на регионалном путу Ламовита - Стари Мајдан.

У току су радови на санацији клизишта на регионалном путу Котор Варош - Кнежево, у мјесту Живинице и од 7.00 до 17.00 часова повремене су обуставе саобраћаја у трајању максимално пет минута.

На регионалном путу Црна Ријека-Бјелајце на снази је обустава саобраћаја у времену од 9.00 до 15.00 часова.

Саобраћај се за вријеме обуставе преусмјерава на путне правце Кола - Стричићи - Чађавица - Мркоњић Град и Црна Ријека - Јајце - Мркоњић Град.

На дијелу регионалног пута Угљевик - Главичице у рејону Старог Угљевика због активираног клизишта одвијање саобраћаја је успорено, наизмјенично једном траком, док се на регионалном путу Прибој - Лопаре, у насељеном мјесту Прибој, преко моста на Лабуђанској ријеци, саобраћај због оштећења моста одвија наизмјенично једном траком.

На регионалном путу Површнице - Лопаре саобраћај теретних возила је преусмјерен на путни правац Лопаре - Прибој - Бањ Брдо.

Због клизишта једном траком наизмјенично саобраћај се одвија на регионалном путу Укрина - Горња Вијака.

У току су и радови на дионици регионалног пута Шековићи-Цапарде, па се саобраћај одвија наизмјенично једном траком.

На локалном путу Горња и Доња Пискавица, у мјесту Стрике, саобраћај се, због активираног клизишта, одвија једном траком наизмјенично.

Због покретања клизишта, на локалном путу Сводна-Брезици, на подручју општине Нови Град, саобраћај се одвија једном траком.

На подручју ФБиХ на магистралном путу Зеница-Немила кроз тунел Врандук од 5.00 до 21.00 час саобраћа се двосмјерно.

Од 21.00 до 00.30 часова возила се пропуштају наизмјенично, док је од 00.30 до 5.00 часова саобраћај кроз тунел обустављен.

За вријеме обуставе возила до 7,5 тона укупне масе могу користити обилазницу кроз насеље Тетово, а возила тежа од 7,5 тона алтернативне правце Добој - Шићки Брод - Сарајево и Жепче - Завидовићи - Олово - Сарајево.

У току су радови на путевима Горњи Вакуф/Ускопље-Прозор, Груде-Љубушки и Јабланица-Мостар /Потоци/.