latinica  ћирилица
24/03/2020 |  12:32 | Аутор: БЕТА

Меркелова телефоном разговарала са Куртијем

Њемачка канцеларка Ангела Меркел и косовски премијер Аљбин Курти разговарали су телефоном о билатералним односима, европским реформама и о ситуацији у региону.

То су саопштили портпароли њемачке канцеларке и Владе Косова.

- Канцеларка Меркел понудила је премијеру Куртију подршку у борби против корупције за широки и амбициозан програм реформи у земљи. У том смислу Федерална Влада је понудила специфичне савете немачких стручњака - наводи се у заједниом саопштењу портпарола Штефана Зилберта и Перпарима Криезиуа.

Разговарало се и о борби против вируса корона, а њемачка канцеларка је обећала да ће размотрити подршку Косову за третирање ове кризе.

Такође се разговарало о дијалогу који води Европска унија о нормализацији односа Косова и Србије као и о тарифи за робу из Србије и Босне и Херцеговине коју је 2018. године увела тадашња косовска влада.

- Канцеларка је поздравила приједлог одлуке косовског премијера за пуно укидање тарифа од 1. априла, послије укидања тарифе на сировине прошле недјеље - каже се у заједничком саопштењу.

Меркелова је подржала дијалог који води Европска унија "који има за циљ уклањање свих трговински не тарифних препрека између Србије и Косова".