latinica  ћирилица
24/03/2020 |  14:48 | Аутор: СРНА

Вучић: Никада нећемо заборавити злочин Aлијансе

Предсједник Србије Александар Вучић поручио је данас у обраћању нацији поводом 21 године од почетка НАТО агресије, да грађани Србије никада неће заборавити злочин који је над њима починила коалиција 19 најмоћнијих земаља свијета, нити хиљаде људи који су у тој агресији побијени, а били су криви само зато што су Срби или грађани Србије.
Александар Вучић (фото:  Tanjug / Dragan Kujundžić) -
Александар Вучић (фото: Tanjug / Dragan Kujundžić)

- Били смо криви јер су велике западне силе желеле наставак комадања српске територије, а Србија и њени грађани били су само једна успутна, или како су говорили, колатерална штета. За нас у Србији, мала Милица из Батајнице и мала Сања из Варварина, сва друга деца, наши војници и полицајци, сви они заједно су наша бол, наша трагедија и подсећање на стравични злочин који не смемо да заборавимо -  истакао је предсједник Србије.

Вучић је поручио да су тукли и убијали Србију да би јој отели Косово и Метохију и мислили да су свој посао заувијек завршили 2008. године, преноси Радио-телевизија Србије.

Он је указао да су они који су напали Србију били физички много јачи 1999. године, а Србија и политички слаба до 2008. године.

- После свега и после много тешких година, успели смо економски да се опоравимо, обновимо и подигнемо слободарски дух нашег народа као што се птица феникс дизала из пепела и вратили смо Косово као тему на међународну позорницу - истакао је Вучић.

Он је поручио да ће се држава борити за свој народ, али и за Србију на Косову и Метохији.

Вучић је навео да је Србија много научила и из сопствених грешака, неодговорног политичког дјеловања и јуначења без покрића.

Он је истакао да ће грађани Србије због себе и своје будућности морати да пронађу снагу да праштају онима који су починили тај стравичан злочин и указао да су сарадња и партнерство кључне ријечи на којима ће се изградити богатија и успјешнија Србију.

- Прошлост је важна, не смемо је заборавити, али је будућност најважнија. Зато је од пресудног значаја да и са онима који су проводили агресију над нашом земљом градимо савезништво и пријатељства, не тражећи освету, баш као што ни за милост нисмо молили - нагласио је Вучић.

Он је напоменуо да је данашњи дан и прилика да се Србија захвали свим својим пријатељима у свијету који су се супротставили агресији над њом и који су у тешким тренуцима били на страни правде.

- Посебно, наша је обавеза да одамо почаст свим српским јунацима који су положили своје животе на олтар отаџбине. Ни наше пилоте који су се супротставили многоструко моћнијем непријатељу, ни хероје са Кошара, ни нашу побијену децу, никада не смемо да заборавимо. Нека вечно живи поносна и слободарска Србија - поручио је Вучић.