latinica  ћирилица
24/03/2020 |  14:49 ⇒ 14:49 | Аутор: СРНА

Бијељина: Првообољели позитиван, остаје у кућном карантину

Првообољелом од вируса корона у Бијељини продужен је кућни карантин јер му је контролни тест био позитиван, саопштено је из Градске управе.
Вирус корона (Илустрација РТРС) -
Вирус корона (Илустрација РТРС)

Стање троје обољелих у Бијељини је стабилно, у кућном карантину је осам лица, а под љекарским надзором 1139 особа.

Претходног дана контролисано је 105 лица која су добила рјешење о кућној изолацији, од којих деветоро није затечено на кућној адреси, а један од њих је возач камиона.

Списак осморо лица која нису поштовала рјешење о изолацији биће послат Министарству унутрашњих послова и Републичком инспекторату, најављено је из локалне администрације.

Од данас је у Бијељини грађанима у кућној изолацији и грађанима старијим од 65 година на услузи кол-центар путем којег припадници Јединице за опште намјене Цивилне заштите и волонтери достављају храну и лијекове.

Из Градске управе истичу да ће припадници ове јединице цивилне заштите и волонтери имати предност приликом уласка у продавнице и апотеке ради набавке хране и лијекова за суграђане.

Градски штаб за ванредне ситуације је на, данашњој сједници у ужем саставу, поново апеловао на грађане да буду одговорни и не окупљају се по излетиштима, кућама и становима, јер је што мање друштвених контаката кључно за спречавање ширења заразе.

У протекла 24 часа у Бијељини је издато шест прекршајних налога због непоштовања полицијског часа, а на основу пријава сусједа издато је и седам прекршајних налога због непоштовања рјешења о изолацији.

Полицијска управа Бијељина ће у оправданим случајевима дозвољавати кретање, а од Републичког штаба за ванредне ситуације се очекује да се изјасни о предлогу Градског штаба да се грађанима старијим од 65 година дозволи кретање одређеним данима у јутарњим часовима како би могли да набаве потрепштине и подигну новац из банака.

Дезинфекција у стамбеним зградама је у току, а дезинфекција јавних површина је завршена и биће поновљена чим престану падавине.