latinica  ћирилица
24/03/2020 |  14:51 | Аутор: СРНА

ХНК: Заражено 22, само у Коњицу 15

 На подручју Херцеговачко-неретванског кантона /ХНК/ 22 лица заражена су вирусом корона, од којих у Коњицу 15, а Мостару седам.
Вирус корона - Фото: РТРС
Вирус коронаФото: РТРС

Директор Завода за јавно здравство ХНК Нермин Авдић потврдио је на конференцији за новинаре да је јутрос у Свеучилишној клиничкој болници Мостар преминуо педесеттрогодишњи мушкарац из Коњица и да је ријеч о возачу директора предузећа "Игман" који је прексиноћ пребачен у Болницу.

- Имао је обострану упалу плућа и преминуо је током прије поднева. И мушкарац из Мостара је у врло тешком стању -  навео је Авдић и додао да су остали заражени у добром здравственом стању.

Медији су, након што је синоћ потврђен још један случај заразе у Мостару, објавили да је ријеч о отварању новог кластера везаног за Бањалуку, али је Авдић рекао да се за сада то не може рећи јер се још испитује ситуација и сви контакти зараженог.

Он каже да је ријеч о мушкарцу из једне државне агенције која има пословну јединицу и у Бањалуци.

- Не може се говорити о новом кластеру у Мостару, могуће да је везан за мостарски, а могуће и да је нови. Те информације немамо док се не испита сваки његов контакт - додао је Авдић.

Начелник Завода за микробиологију и молекуларну дијагностику болнице у Мостару Маја Остојић каже да је Завод до сада извршио 165 тестирања и да су 23 позитивна на вирус корона, те напоменула да се ова тестирања односе на три кантона.

Она је додала да се тестирају још три узорка из ХНК и два из ЗХК.

Савјетник предсједника Владе ХНК Дарко Јука каже да је Кризни штаб ХНК издао наредбу да свака општина и град формира и опреми објекте за пријем пацијената уколико мостарска болница не би могла одговорити потребама.

Он је додао да те објекте треба одредити у сарадњи са епидемиолошким службама и да је препорука да се у ту функцију ставе празни туристички капацитети.

Јука је нагласио да полиција држи под надзором све и да је у посљедња 24 часа евидентиран један прекршај забране кретања у Коњицу и три у Мостару, те да су издати прекршајни налози и казне од по 500 КМ.

У Мостару је евидентирано и једно кршење јавног реда. Полиција је урадила и више од 2.000 прегледа мјера самоизолације, а евидентиран је 81 прекршилац.

Јука је рекао да је Кризни штаб прибавио нови контингент маски и опреме. "Влада ХНК је данас одржала телефонску сједницу и овластила предсједника Владе Невенка Херцега за потписивање споразума са УНДП-ом за набавку медицинске опреме у вриједности од 1,7 милиона КМ, од чега ће Влада издвојити милион КМ, а остало УНДП", навео је Јука.

Он је додао да је ЕУ упутила 7,2 милиона евра помоћи БиХ и да ХНК очекује да ће средства бити подијељена по приоритетима. "ХНК има три болнице и 12 домова здравља, те три кантона гравитирају према болници у Мостару", навео је Јука и напоменуо да, након Бањалуке, највише обољелих има ХНК.

Јука је навео да је Кризни штаб издао наредбу општинским штабовима да се формирају мобилни тимови матичних канцеларија који би могли издавати пуномоћи за преузимање пензија старијим особама и објављени бројеви телефона.

Упућен је позив волонтерима да се ставе на располагање Цивилној заштити и Црвеном крсту.

Јука није искључио могућност да се у ХНК уведе потпуни карантин.