latinica  ћирилица
25/03/2020 |  08:39 | Аутор: СРНА

Кина: У паду број нових случајева обољења

У Кини је у паду број нових случајева вируса корона пошто је смањен број долазака из иностранства а није пријављен ни пренос заразе на локалном нивоу, укључујући и провинцију Хубеј која је била епицентар епидемије.

Кина је појачала карантинске и мјере надзора за све доласке из иностранства усљед опасности заразе споља.

У граду Куангжу у провинцији Фуђијан од сутра ће бити отказани сви међународни и регионални летови након што су јуче откривена четири "увезена" случаја вируса корона са Филипина.

Пекинг је раније преусмјерио све летове у друге градове гдје су путници стављени под надзор и у карантин.

Кинеска национална комисија за здравље саопштила је да је у Кини број новозаражених повећан на 47 од којих су сви повратници из иностранства и то је смањење у односу на 78 претходног дана.

У паду су и нови случајеви заразе у Пекингу, Гуангдонгу и Фуђијану, мада је број заражених порастао за рекордних 19 случајева у Шангају.

Нови случајеви заражених из иностранства пријављени су у Тјанђину, Унутрашњој Монголоји, Ђијангсу, Сичуану, Џилину, Жеђијангу, Шандонгу и Шанксију.

У провинцији Хубеј нема новозаражених упркос три нова смртна случаја од чега су два у граду Вухану, гдје су локалне власти степен од ризика епидемије смањили са "високог" на "средњи".

Комисија за здравство Хубејиа саопштила је да ће од данас укинути забране за путнике који одлазе уколико имају потврду да су здрави.

У Вухану који је био у потпуној блокади од 23. јануара биће укинуте забране 8. априла.

Укупан број потврђених случајева обољења од вируса корина на копненом дијелу Кине је 81.218, уз 474 "увезених". Број преминилих је достигао 3.281 или више за четири у односу на претходни дан.