latinica  ћирилица
25/03/2020 |  08:49 ⇒ 10:45 | Аутор: ТАНЈУГ

Усвојена највећа економска мјера спасавања у историји Америке

Представници Бијеле куће и Сената јутрос су постигли споразум којим се предвиђа огромна помоћ предузећима, радницима и здравственом систему због вируса корона.
Застава Америке - Фото: илустрација
Застава АмерикеФото: илустрација

То је уједно и највећа економска мјера спасавања у историји САД и замишљена је као вишенедјељна или вишемјесечна "закрпа за економију" која се креће ка рецесији, преноси АП.

Вијест о постигнутом споразуму објавио је виши савјетник у Бијелој кући Ерик Уеланд мало послије поноћи који је додао да га још правно треба дорадити.

- Даме и господо, постигли смо споразум - рекао је он.

Овај пакет економских мјера предвиђа директне исплате већини Американаца, проширење накнада за незапослене и програм од 367 милијарди долара помоћи за мала предузећа како би задржала профит док су радници код куће.

- Након неколико дана интензивних преговора, Сенат је постигао двостраначки споразум о историјском пакету помоћи за ову пандемију. То ће усмјерити нове ресурсе на прве линије борбе за здравствену заштиту наше нације. И то ће убризгати три билиона долара новца у економију што је брже могуће како би Американци, радници, породице, мала предузећа и индустрије успјели да прођу кроз ове поремећаје - изјавио је главни преговарач Мич Меконел.