latinica  ћирилица
25/03/2020 |  10:30 ⇒ 12:58 | Аутор: СРНА

Забиљежена 42 прекршаја у посљедња 24 часа

У Републици Српској у протекла 24 часа санкционисано је 48 грађана због непоштовања забране кретања лица са навршених 65 година и више, као и забране кретање свим лицима од 20.00 до 5.00 часова.
МУП Републике Српске (Foto:Dejan Božić / RAS Srbija) -
МУП Републике Српске (Foto:Dejan Božić / RAS Srbija)

У саопштењу Министарства унутрашњих послова Републике Српске подсјећају да су од ове забране изузета лица којима послодавац изда потврду о потреби кретања због несметаног обављања процеса рада /образац потврде може се преузети на  www.vlada.rs.net i www.mup.vladars.net/ и лица којима МУП изда дозволу за кретање /потврда за лицима који немају послодавца, а која се обрате надлежној полицијској станици исказујући потребу за несметаним кретањем/.

- Истовремено, у протекла 24 часа евидентирана су два кривична дјела против здравља људи - наводи се у саопштењу МУП-а Српске.

У саопштењу се наводи да су Полицијски службеници Полицијске станице Центар у 20.45 часова у Улици А. Кнежевић због основа сумње да се крше мјере Штаба за ванредне ситуације, извршили контролу путничког возила марке "шерволет" у којем су се налазили лице чији су иницијали М.Б. из Теслића и лице чији су иницијали Т.Р. из Угљевика.

Полиција је утврдила да лица не поштују наложене мјере надлежног инспекцијског органа о карантину и самоизолацији, те да не бораве на адресама које су наведене у Рјешењу о изолацији, издато на граничном прелазу Изачић од Федералне управе за инспекцијске послове, након чега су лишени слободе.

Обавијештен је тужилац Окружно јавно тужилаштво Бањалука, који се изјаснио да се ради о кривичном дјелу непоступање по здравственим прописима за вријеме епидемије.

Требињска полиција је поступајући по оперативним сазнањима да је лице чији су иницијали Х.С. из Требиња, прекршио мјеру самоизолације и да се кретао по граду Требињу и боравио у просторијама Уникредит банке у Требињу, приступила провјерама, гдје је утврђено да је лице боравило у просторијама наведене банке и кретао се по граду.

" Такође је утврђено да је исти прелазио државну границу између БиХ и Хрватске дана 17. и 18. марта, иако му је 16. марта издато Рјешење Федералне управе за инспекцијске послове, којим се ставља под здравствени надзор и којим му се забрањује кретање, односно напуштање мјеста боравка у трајању од 14 дана, са почетком од 16. марта - наводи се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да је обавијештен тужилац Окружног јавног тужилаштва Требиње, а да је полиција привела лице у службене просторије Полицијске управе Требиње гдје је саслушан у својству осумњиченог за кривично дјело непоступање по здравственим прописима за вријеме епидемије.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске апелује на грађане да поштују Закључак Републичког штаба за ванредне ситуације о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона у Републици Српској, а којим се прописују ванредне мјере у циљу превенције ширења вируса корона на територији Републике Српске.