latinica  ћирилица
25/03/2020 |  13:11 | Аутор: СРНА

На лица која крше мјере изолације примјењивати и Кривични закон

Федерални штаб цивилне заштите упутио је препоруку кантоналним инспекцијским пословима и МУП-овима да у оквиру провјера кршења мјера о изолацији, осим прекршајних мјера, користе и одредбе Кривичног закона ФБиХ о кривичној одговорности за дјела против здравља и ширења заразе, те спречавање службеног лица у вршењу службене дужности и напада на службено лице.
Илустрација - Фото: илустрација
ИлустрацијаФото: илустрација

Командант Федералног штаба цивилне заштите Јелка Милићевић изјавила је на данашњој конференцији за новинаре у Сарајеву да људи, кршећи одредбе самоизолације, не доводе у питање само своје, него и здравље својих најближих и околине.

- У том смислу препоручује се органима да јавно објаве име и презиме, као и мјесто боравка односно пребивалишта лица за која се утврди да не поступају у складу са изреченим мјерама самоизолације - рекла је Милићевићева.

Она је додала да се кантоналним, градским и општинским штабовима цивилне заштите препоручује да сагледају могућност изналажења адекватног простора за смјештај и изолацију лица која крше мјере изолације, те позвала грађане ФБиХ да пријаве оне који се не придржавају мјера изолације.

Милићевићева је истакла да Влада Федерације БиХ интензивно ради на спашавању привреде и организовању институција ради бржег доношења одлука.

Она је поновила податке Завода за јавно здравство ФБиХ према којима су у овом ентитету потврђена 52 случаја заразе вирусом корона, док су три лица преминула.

Милићевићева је додала да су у ФБиХ обављена 464 тестирања на вирус корона.

Директор Федералне управе за инспекцијске послове Анис Ајдиновић саопштио је да су санитарни инспектори распоређени на 15 граничних прелаза, као и на Аеродрому Сарајево, док аеродром 30. марта не буде затворен за саобраћај.

Према његовим ријечима, број путника који улазе у БиХ смањен је и свакодневно се смањује.

Ајдиновић је навео да је нешто примјетнији број путника на граничним прелазима у Орашју, Шамцу и Каменском.

Он је додао да преко граничних прелаза у БиХ улази велика количина робе, претежно животних намирница, те поручио грађанима да полице у продавницама неће бити празне.

Ајдиновић је истакао да ће исправност хране која улази у БиХ бити контролисана у акредитованим лабораторијама.

Он је објаснио да објављивање података о лицима која крше мјере изолације подразумијева минимум података - име, презиме и мјесто боравка, односно пребивалишта.