latinica  ћирилица
25/03/2020 |  15:14 ⇒ 15:19 | Аутор: СРНА

Борел: Ковид-19 мијења наш свијет (ФОТО)

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борел оцијенио је да ће вирусно обољење Ковид-19 преобликовати наш свијет и да се још не зна када ће криза бити окончана.

Он је у блогу на веб-сајту Делегације ЕУ у БиХ написао да ће, када се криза оконча, "наш свијет изгледати пуно другачије", а колико другачије "зависиће од избора које доносимо данас".

- Криза око Ковид-19 није рат, већ је "налик на рат" пошто захтијева мобилизацију и усмјеравање ресурса на невиђеном нивоу. Солидарност између земаља и спремност на жртву за опште добро су пресудни. Само удруживањем и сарадњом преко граница можемо побиједити вирус и обуздати његове посљедице - а ЕУ ту има централну улогу - написао је Борел.

Он је напоменуо да је то био "јасан и јединствен став" министара спољних послова земаља ЕУ када су 23. марта разговарали о кризи путем видео-везе.

- Понекад се каже да се ратови не добијају тактиком или чак стратегијом, већ логистиком и комуникацијама. То се чини истинитим и за Ковид-19: онај ко најбоље организује одговор, брзо извлачи најбоље из научених лекција из цијелог свијета и успјешно комуницира са грађанима и остатком свијета, најбоље ће одговорити - навео је званичник ЕУ.

Он је додао да Европа мора бити свјесна да постоји "геополитичка компонента, укључујући борбу за утицај кроз спиновање и ‘политику великодушности’".

- Наоружани чињеницама, ми морамо да бранимо Европу од њених неоправданих критичара - написао је шеф спољне политике ЕУ.

Он је оцијенио да је "од виталног значаја да ЕУ покаже да је то Унија која штити и да солидарност није празна фраза".

Борел је оцијенио да је потребно радити на "радикалном проширењу међународне сарадње између научника, економиста и креатора политика".

Шеф спољне политике ЕУ упозорио је да се проблеми који су постојали прије кризе могу погоршати и да је могуће продубљивање дужих сукоба у окружењу.